Na povećanje taksi hitno reagovati kontramjerama i zaštititi domaće proizvođače

411
Odlukom o enormnom povećanju takse za fitosanitarni pregled voća i povrća, Hrvatska je nastavila niz različitih pritisaka na privredu kako BiH, tako i drugih zemalja regije. Imajući u vidu efekte koje će proizvesti sporne mjere, mi očekujemo adekvatan odgovor od strane BiH. Očekujemo kontramjere, koje će biti adekvatne onima koje je nama uvela hrvatska strana, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

VIJESTI.BA: Odluka Hrvatske da poveća takse na uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, među kojima je i BiH, za čak 22 puta goruća je tema u regionu. Jesu li ove mjere opravdane?

BLAGOJEVIĆ: Nisu. Mjere koje je uvela Hrvatska nisu prihvatljive, s obzirom na to da predstavljaju jednu od novih necarinskih barijera prema robama koje dolaze iz RS, odnosno iz BiH. Riječ je o značajnom povećanju cijena taksi za fitosanitarne kontrole.

I ove mjere mogu se posmatrati u svjetlu svih aktivnosti koje Hrvatska preduzima još od ulaska u EU. Naime, ova država konstantno vrši pritisak ne samo na BiH, nego i na zemlje regije, tačnije na države CEFTA regiona. Kada je Hrvatska ušla u EU izgubila je prava koja je imala kao članica CEFTA-e. Nakon toga, Hrvatska je insistirala na davanju statusa tradicionalne trgovine, koji nije poznat u međunarodnoj trgovini, kako bi zadržala sva prava. Nama je to bilo neprihvatljivo.

Nakon toga, nastavljen je niz različitih pritisaka na privredu kako BiH, tako i drugih zemalja regije, prije svega, kroz uvođenje različitih necarinskih barijera. Poznati su i danas problemi koje naši proizvođači vina imaju prilikom izvoza na teritoriju Hrvatske. Isti slučaj je i kada govorimo o proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda. Stoga je posljednja mjera samo jedna u nizu barijera koje je uvela Hrvatska.

VIJESTI.BA: Kako će ove mjere uticati na proizvođače iz BiH, odnosno kakve posljedice će oni snositi?

BLAGOJEVIĆ: Hrvatska je izuzetno važan spoljnotrgovinski partner i RS i BiH. Imajući u vidu efekte koje će proizvesti sporne mjere, mi očekujemo adekvatan odgovor od strane BiH. Mjere koje je Hrvatska uvela značajno će uticati na konkurentnost naših proizvoda na tražištu ove države. Samim tim što je taksa povećana za 22 puta,  naši proizvodi iz RS i BiH biće manje konkurentni u odnosu na tamošnje proizvode na tamošnjem tržištu. U suštini, naši proizvodi će biti skuplji.

VIJESTI.BA:  Vjerujete li da je moguće postići neku vrstu kompromisa sa Hrvatskom ili se mora pribjeći kontramjerama, koje se najavljuju?

BLAGOJEVIĆ: Postoje dva načina – pregovori i uvođenje kontramjera. Očekujemo kontramjere, koje će biti adekvatne onima koje je nama uvela hrvatska strana. Dakle, uvođenje iste necarinske barijere kakvu je nama Hrvatska uvela.

Što se tiče pregovora, pitanje je da li je hrvatska strana spremna za neku vrstu dogovora. U slučaju da su spremni na pregovore, bilo bi logično da su prvo išli sa tom opcijom, pa tek onda sa uvođenjem spornih mjera. Stoga je teško očekivati da bi pregovori urodili plodom. Već trpimo određene štete i zbog toga je potrebno reagovati što prije, kako bi se naši proizvođači zaštitili.

VIJESTI.BA: Predstavnici zemalja regije koje su ugrožene spornom odlukom Vlade Hrvatske, a među kojima je i BiH, obratili su se i Evropskoj komisiji. Šta očekujete u tom pogledu, odnosno može li Hrvatska pod eventualnim pritiskom EU odustati od povećanja taksi?

BLAGOJEVIĆ: Zaista je teško dati bilo kakvu ocjenu ili prognozu u tom pogledu. Prema raspoloživim informacijama, Hrvatska spornim mjerama narušava SSP, te očekujemo da će Evropska komisija iskoristiti svoj autoritet i sve što ima na raspolaganju kako bi što prije ovu odluklu Hrvatske, kao zemlje članice EU, stavila van snage. No, ponavljam, neophodno je da što prije reagujemo i zaustavimo negativne efekte koje naši izvoznici već trpe.
Razgovarala: Nevena Ćosić
(Vijesti.ba)

Komentari

komentara