menu Naslovna chevron_right
Vijesti

Na redu Petritschevi i Ashdownovi amandmani

Urednik | 1. Aprila 2017.

Potvrđivanje amandmana koje su visoki predstavnici nametnuli na Ustav FBiH prije 15 godina konačno je planirano i u Domu naroda FBiH.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, shodno nedavno prihvaćenom Nacrtu ovogodišnjeg programa rada, u 2017. godini će, a nakon 15 godina, na dnevnom redu imati i potvrđivanje amandmana na Ustav FBiH koje su nametnuli nekadašnji visoki predstavnici za BiH Wolfgang Petritsch i Paddy Ashdown.

Podsjetimo da se Petritschevi amandmani odnose na provođenje odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda u entitetima, a Ashdownovi na imunitet članova zakonodavne vlasti, reorganizaciju Grada Mostara i jedan na reformu odbrane.

Sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić kaže da su ovi amandmani prvi na spisku neusvojenih akata Doma naroda već 15 godina. Jedan od bivših visokih predstavnika Christian Schwartz-Schilling je dopisom u novembru 2006. pozvao domove Parlamenta FBiH da usvoje akte koje je donosio visoki predstavnik umjesto domaćih organa vlasti. Na listi koju je Schwartz-Schilling tada dostavio nalaze se i amandmani Petritscha i Ashdowna.

– Predstavnički dom je tretirao te amandmane i u nekoj deklarativnoj formi ih prihvatio, a Dom naroda nikad dosad. Ovo je prvi put da ulaze u program rada Doma naroda. Ovo je, ako mogu kazati, na moj prijedlog stavljeno na dnevni red i Kolegij je to izglasao većinom, govori Hadžiavdić.

On podsjeća na to da je NSRS ove amandmane promptno potvrdio. U više navrata je, dodaje, insistirao na tome da i Dom naroda Parlamenta FBiH ovo stavi na dnevni red. Smatra da jednostavno dosad nije bilo političke volje.
Da bi se potvrdili, amandmane treba izglasati većina Doma naroda uz većinu glasova u svakom klubu naroda ovog doma.

Šef Kluba Bošnjaka Jasenko Tufekčić kaže da amandmane konačno treba staviti na glasanje pa vidjeti kako će proći, a smatra bitnim i planirane ovogodišnje izmjene Poslovnika o radu, te reorganizacije Zajedničke i Stručne službe Doma.

oslobodjenje.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset