Na sceni je institucionalna blokada od strane HDZ-a BiH

180
Izmjene Zakona o igrama na sreću i usvajanje zakona o pravima demobilisanih boraca taoci su potpunog pada funkcionisanja koalicije SDA i HDZ-a BiH u ovom mandatu. Vrhunac tog nefunkcionisanja je neprohodnost zakonskih rješenja u Parlamentu FBiH, smatra predsjednik Kluba poslanika DF-a u Parlamentu FBiH Dženan Đonlagić.

“Koalicija SDA-HDZ BiH u ovom mandatu nije uspjela završiti proceduru oporezivanja igara na sreću, iako postoje vrlo opravdani ekonomski i fiskalni aspekti oporezivanja ove djelatnosti na način da država može dijelom u budžet inkasirati sredstva i da se jednom dijelu tih sredstava odredi namjena finansiranja”, kaže Đonlagić za Vijesti.ba.

On podsjeća na zaključak koji je usvojen u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, a prema kojem iz izmjena Zakona o igrama na sreću jedan dio finansijskih sredstava treba obezbijediti za finansiranje zahtjeva demobilisanih boraca.

DF glasala je za pomenuti zaključak i shodno tome, dodaje Đonlagić, daje podršku kako izmjenama Zakona o igrama na sreću, tako i inicijativi da se dio sredstava od oporezivanja ove djelatnosti namijeni finansiranju boračkih potreba i zahtijeva.

Da bi sve to imalo smisla, Đonlagić naglašava da jer potrebno regulisati dva pitanja – registar boraca i finansiranje boračkih udruženja.

“Iskreno vjerujem da će se ostvariti kroz zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, jer postoje opravdani ekonomski razlozi da se iz oporezivanja jedne takve djelatnosti dio sredstava namijeni za finansiranje obaveza koje proističu iz boračkog zakona”, navodi on.

Dodaje da osim ekonomske, postoji i društvena opravdanost, budući da prava demobilisanih boraca godinama nisu regulisana.

“Postoje takve kategorije koje nisu ostvarile nikakva novčana primanja po bilo kojem osnovu, niti po bilo kakvim pravima iz ranijih zakonskih odredbi”, napominje Đonlagić.

No, postavlja se pitanje da li oba zakonska rješenja mogu biti usvojena u ovom mandatu, uzimajući u obzir oktobarske izbore. Šef Kluba DF-ovih poslanika tvrdi kako nema dileme da HDZ BiH blokira rad Federalnog parlamenta.

“Na sceni je institucionalna blokada od strane predstavnika HDZ-a BiH u oba doma Parlamenta FBiH. U Predstavničkom domu idu korak dalje, pa se ni fizički ne pojavljuju niti na Kolegiju Predstavničkog doma niti učestvuju u radu ovog doma. Imajući u vidu potpunu institucionalnu blokadu rada Parlamenta FBiH, nisam siguran da se ova dva zakonska rješenja mogu dovesti do kraja u smislu da dobiju podršku oba doma, te da ih potpiše predsjednik FBiH kako bi išli na objavu u Službenim novinama. Može se desiti da prođu u Predstavničkom, ali da imamo blokadu u Domu naroda”, zaključuje Đonlagić.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara