Na stranim ratištima trenutno boravi 70 državljana BiH, a do sada ih je poginulo 50

679

Na ratištima u Siriji i Iraku među stranim borcima nalaze se i državljani BiH. Prema zvaničnim podacima SIPA-e trenutno je na stranim ratištima oko 70 državljana naše zemlje, a u dosadašnjih sukobima ih je poginulo između 40 i 50.

Od početka ratnih sukoba u Siriji i Iraku teško je ustanoviti koliko je bh. državljana aktivno uključeno na ratištima. Prema određenim procjenama Ujedinjenih nacija (UN) na stranim ratištima nalazi se ukupno oko 217 boraca iz BiH. Ipak stručnjaci upozoravaju da podaci sa kojima se raspolaže nikako ne mogu biti u potpunosti tačni, i da su te cifre promjenjljive.

“Prema raspoloživim operativnim saznanjima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na stranim ratištima trenutno boravi oko 70 državljana BiH koji kao borci učestvuju u oružanim sukobima, dok je između 40 i 50 državljana BiH izgubilo život na stranim ratištima u prethodnom periodu”.

Ipak, ono što zabrinjava je da pored osoba koji odlaze na strana ratišta kao borci, veći je postotak onih koji odlaze kao civili, a to su uglavnom cijele porodice, gdje muževi sa sobom vode ženu i djecu.

Također, za većinu osoba koji učestvuju na stranim ratištima ustanovljeno je da su to osobe sa kriminalnom prošlošću, odnosno da su imali problema sa zakonom zbog raznih krađa, nasilja i sl.

Određeni broj osoba koje su ratovale u Siriji ili Iraku, najviše kao pripadnici IDIL-a ili neke druge skupine, u međuvrenu su se vratili u BiH. Tužilaštvo je i procesuiralo određeni broj takvih osoba, koji uglavnom nakon sudskog postupka dobiju kazne zatvora do godinu dana.

Postavlja se pitanje, šta će biti sa takvim osobama nakon izlaska iz zatvora, odnosno da li će i dalje biti posebno praćene, s obzirom na prošlost i učešće na stranim ratištima, kao pripadnici određenih terorističkih organizacija.

 

Izvor: Klix

Komentari

komentara