Na teritoriji Srbije malim boginjama zaraženo 147 osoba

238

Na teritoriji Srbije od početka oktobra registrovano je 147 slučajeva malih boginja, od kojih su 34 laboratorijski potvrđena u Institutu Torlak.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” je saopštio da je najmlađe oboljela osoba beba od tri mjeseca, a nastarija od 48 godina.

Najveći broj oboljelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 20 godina. Većina obolelih, 89 odsto, je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, prenosi Tanjug.

Od ukupnog broja obolelih, 39 odsto je bilo hospitalizovamo ili je u toku hospitalizacija. Kako se navodi, od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod devet oboljelih.

Na Kosovu i Metohiji više od sto oboljelih

U srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji registrovano je 116 oboljelih, u Beogradu i Kraljevu po 14, u Bujanovcu dvije osobe, a juče je Institut Torlak laboratorijski potvrdio male boginje kod pacijenta u Subotici.

Od 9. oktobra na snazi su pooštrene mjere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.

U skladu sa predloženim mjerama Instituta “Batut” na teritoriji Srbije intenzivno se sprovodi vakcinacija osoba uzrasta od godinu do 14 godina.

Komentari

komentara