menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Načelnik Neuma najavio blokadu graničnih prelaza

Urednik | 11. Aprila 2017.
Načelnik Neuma Živko Matuško najavio je kako će građani ove općine za 15 dana blokirati granične prelaze između BiH i Republike Hrvatske kako bi upozorili na iznimno otežanu prometnu komunikaciju nakon uspostave šengenskog režima na granicama.

“Ako institucije ne poduzmu ništa u roku od 15 dana, bit ćemo prisiljeni blokirati prolaz kroz Neum na graničnim prelazima sa strane BiH kao upozorenje”, naveo je Matuško u pismu koje je uputio vlastima Bosne i Hercegovine.

Kako prenosi današnji Večernji list za BiH, Matuško je naveo i kako je ulaskom RH u EU iz godine u godinu problem tranzitnog prometa kroz Neum sve izraženiji pa su sve češći prometni čepovi kroz Neum kada nastane višesatni prometni kolaps.

“Problem je što su tada u kolapsu i sve gradske službe od hitne pomoći, vatrogasne službe, policije i ostalih. Samo pukom srećom do sada nije bilo slučajeva da zbog zastoja i nemogućnosti intervencije nisu stradale neke osobe ili nečija imovina”, upozorava Matuško.

Zbog kolapsa u općini Neum, građani Neuma traže da im se omogući slobodno kretanje kao i omogućavanje prijelaza za građane Neuma na pograničnim prelazima Radež – Vukov Klanac i Duži – Imotica u istom režimu kao i na graničnim prijelazima Neum I i Neum II, odnosno uz predočenje važeće putne isprave.

“BiH je s Neumom i tranzitnim pravcem kroz Neum trgovala u pregovorima s RH oko statusa u luci Ploče, a mi od toga nemamo nikakve koristi, naprotiv, onemogućeno nam je kretanje. Vjerojatno, kako bi ovaj problem bio riješen, treba napraviti nered. Zato molim nadležne da povedu računa kako bi se život u Neumu i oko njega odvijao normalno jer nam je na pragu turistička sezona”, poručio je Matuško.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset