Nadležna komisija nije prihvatila izmjene zakona o javnom RTV sistemu

387
Članovi Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prihvatili su principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o javnom radio-televizijskom sistemu BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH, a članovi Komisije podsjetili su na ranije zaključke Doma naroda PSBiH u vezi s pitanjem koje tretira ovaj zakonski prijedlog i zatražili provođenje tih zaključaka.

Dato je pozitivno mišljenje i predloženo Domu davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma među kojima je Sporazuma o finansiranju programa aktivnosti prekogranične saradnje BiH – Crna Gora za 2015. godinu između Evropske komisije, BiH i Crne Gore.

Pozitivno mišljenje dato je i na Sporazuma između BiH i Rumunije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak te na Sporazum o zajmu (Projekat modernizacije drumskog sektora u Federaciji BiH) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Prihvaćen je i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o reguliranju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ te Konvencija o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja.

Pozitivno mišljenje dato je i na Protokol uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropskih zajednica i njihovih država članica kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji te na Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša, službenih pasoša i pasoša za javne poslove.

Komisija je usvojila i nekoliko izvještaja o međunarodnim aktivnostima delegacija PSBiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara