menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Najavljena izgradnja Roditeljske kuće u Tuzli

Urednik | 15. Februara 2019.

U Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla danas je predstavljena ideja o gradnji roditeljske kuće, u kojoj bi bila smještena djeca koja se liječe od teških bolesti i njihovi roditelji, a koji ne žive u Tuzli. Roditeljska kuća nalazila bi se u neposrednoj blizini Klinike, a vrijednost investicije je oko 700.000 KM.

Behrudin Zahirović je roditelj dječaka koji je obolio u petoj godini. Operacija tumora obavljena je u Sarajevu, gdje se odvijalo i liječenje koje je trajalo pola godine.

Zahirovićev sin danas je srednjoškolac, a na kontrole ide jednom godišnje.

U vrijeme kada je Zahirovićev sin obolio, u Sarajevu nije postojala Roditeljska kuća, koja je osnovana prije tri godine, zahvaljujući Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka”, koje je inicijator gradnje i tuzlanske Roditeljske kuće, tako da je ova porodica iznajmljivala stan u blizini bolnice.

“Morao sam naći stan, biti u stanu supruga, dijete i ja i kada ga puste, a ujutru ga opet dovedemo na kliniku i normalno da mnogo znači”, izjavio je Zahirović.

Prema izjavi prim. dr. Amile Latifagić, šefice Odjeljenja za hematologiju i onkologiju u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla, u protekle dvije godine imali su 26 novootkrivenih maligniteta u dječijoj dobi, a najčešće su to akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema i limfomi, odnosno tumori limfnih žlijezda.

“Najčešće se javljaju u dobi oko pete godine i u periodu puberteta, eventualno u periodu prelaska u adolescentno doba, negdje oko 13, 14 i 15 godina. Kod nas su takvi statistički podaci, a kada je pol u pitanju, nešto češće obolijevaju dječaci, a kada je u pitanju simptomatologija koja se javlja u vrijeme dijagnostikovanja, ona nije različita od drugih vrsta bolesti. To su obično temperatura, blijedilo, bolovi u abdomenu i kostima, šepanje, povraćanje, glavobolja…”, navela je prim. dr. Latifagić.

Načelnik Klinike za dječije bolesti dr. med. sc. Edin Husarić naveo je da će se i u narednom periodu na Odjeljenju hematologije i onkologije nastaviti s edukacijom kadrova iako su i dosadašnji rezultati veoma dobri.

“Znamo da se prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu godišnje otkrije 300.000 nove djece s malignim oboljenjima, gdje je procenat izlječenja 80 do 90 procenata. Rezultati naših liječenja su približni svjetskim statistikama”, izjavio je dr. Husarić.

Fikret Kubat, direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, optimističan je u pogledu početka gradnje i ističe da bi nova roditeljska kuća svoja vrata mogla otvoriti iduće godine. Novčane donacije za izgradnju kuće, naveo je Kubat, već su počele pristizati.

Gradnja prvog objekta, u Sarajevu, koštala je 1.200.000 KM i trenutno se finansira iz grantova koje Udruženje dobiva od institucija vlasti i od prijatelja Udruženja.

“Ovdje u Tuzli, objekt će koštati oko 700.000 KM. Mi već imamo određena sredstva, tako da očekujemo od naših dosadašnjih donatora i institucija vlasti, privrednika, da ćemo ta sredstva obezbijediti i imajući u vidu da smo u Sarajevu pokazali koliko je taj objekt važan, da on može da funkcioniše, da je preko 150 djece i porodica boravilo u kući, ne sumnjam da ćemo uspjeti realizovati”, naveo je Kubat.

Radio Bet / Izvor: Federalna.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset