Najčudniji zatvor na svijetu: Čuvaju ga samo spolja, unutra žive porodice i turisti

438

Smješten u srcu planinskog grada La Paza u Boliviji, na visini od 3.000 metara u Andima, nalazi se zatvor San Pedro, najčudniji zatvor na svijetu.

Ne samo što je najveći zatvor u Boliviji, koji je dom za preko 2.500 zatvorenika, nego ta riječ “dom” u ovom slučaju ima svoje pravo, izvorno značenje. San Pedro zatvor je čuvan samo spolja, dok u njegovoj unutrašnjosti uopšte nema čuvara. Jedini zadatak čuvara je da iz zatvora niko ne pobjegne, a dok su unutra, zatvorenicima je ostavljeno da sami brinu o sebi.

Da bi došli baš u ovaj zatvor, zatvorenici moraju da plate ulaznu kartu, a zatim da kupe svoju ćeliju od “zatvorskog gradonačelnika” ili od nekog od zatvorskih “frilens agenata nekretnina”.
Unutar zidina zatvora osuđenici su uspostavili funkcionalno društvo sa upravljačkim sistemom. Oni čak organizuju izbore kada biraju svojih osam zvaničnika-predstavnika, jednog za po svaki sektor u zatvoru. Svaki sektor ima svoje malo vijeće koje ih predstavlja i donosi odluke.

Mnogi od zatvorenika San Pedra žive sa ženama i djecom, kojih ima čak 200.
Upravo djeca su najranjiviji stanovnici zatvora, i pod stalnom su opasnošću od silovatelja i pedofila, ali ovdje postoji nulta tolerancija za takave prestupnike, koje čim počine zločin odmah javno bacaju u bazen u središtu zatvora, gdje bivaju udavljeni naočigled svih, te se rijetko ko usuđuje na takva zlodjela.

Uslovi života se razlikuju po sektorima. Primjera radi, u najsiromašnijim svi zatvorenici su natrpani u tri ili četiri jednokrevetne sobe. Sa druge strane, u luksuznim sektorima kao što je La Posta, političari i dileri drogom žive luksuznim životom sa privatnim kupatilima, kuhinjama i kablovskom televizijom. U ovom dijelu zatvora život košta oko 1.500 dolara mjesečno.

San Pedro ima i svoju ekonomiju te osuđenici rade kao prodavci hrane, čuvari, pastori, berberi, krojači, stolari, obućari, a u zatvoru se nalazi i fabrika najčistijeg kokaina u ovom dijelu zemljine kugle. Tu su i kockanje, klađenje i trgovina alkoholom.

Međutim, ono što još više čudi je što su od 1990. turisti u mogućnosti da plate katru za ulazak u ovaj zatvor. Iako su ture ilegalne, čuvari su i više nego raspoloženi da prime mito i puste turiste unutra, piše thevintagenews.com

Komentari

komentara