Najgora oluja u posljednjih 60 godina uništila malu ostrvsku državu

258

Najgora oluja u posljednjih 60 godina razorila je pacifičku ostrvsku državu Tonga, koja je ranije proglasila vanredno stanje zbog upozorenja na moguću najsnažniju oluju u svojoj istoriji, prenose svjetski mediji.

Očekivalo se da će ojačati do pete kategorije prije nego što stigne do Tonge. Snažni vjetrovi brzine oko 230 kilometara na sat nosili su krovove s kuća i čupali električne stubove iz zemlje. Mediji javljaju da je više od polovine svih kuća i zgrada u državi uništeno ili oštećeno. Uništena je i zgrada parlamenta, koja je bila starija od 100 godina.

Cyclone is now moving away from . It is the strongest cyclone to pass so close to the main islands of Tonga in the modern record (at least 60 years).

“Vjetar je bio užasan. Čuli smo kako diže krovove s kuća. Mislim da su mnogi ljudi sinoć bili očajni”, izjavila je Meri Fonua za Radio New Zealand.

Meteorološke službe objavile su da je Gita najgora oluja koja je pogodila Tongu od početka modernog mjerenja.

Ciklon Gita sada se kreće prema Fidžiju i stručnjaci predviđaju da će tokom dana ojačati do najviše, pete kategorije. Međutim, ne bi trebao da pogodi najgušće naseljena područja.

 

 

Komentari

komentara