NAJMOĆNIJA PUŠKA Snajperista ubio trojicu bombaša kroz zid s 1.000 metara!

593

Snajperist specijalnih snage Velike Britanije SAS ubio je tri bombaša samoubice ISIL-a. Prema izvještajima, koristio je najmoćniju svjetsku pušku kojom je probio zid debljine oko 25 centimetara, pišeTelegraph.

Strijelac je navodno služio kao savjetnik iračkih snaga, a ispalio je 30 metaka iz pušte Barrett M82 u dvoetažni zapovjedni centar u Ramadiju u Iraku. Vojni izvori kažu kako je ova operacija spasila mnoge živote.

Ako su izvještaji tačni, to je prvi put da su britanske trupe učestvovale u direktnom kopnenom napadu na ISIS.

Kada je otkriveno da su bombaši u zgradi, nekoliko mogućnosti je uzeto u obzir, uključujući zračni napad i raketiranje, ali su oba smatrana previše opasnima za civile. Umjesto toga, snajperist se smjestio u drugoj zgradi, udaljenoj oko 1.000 metara i ispalio 30 metaka na zapovjedno mjesto, gotovo potpuno uništivši jedan od njegovih zidova.

Eskadrile elitnih britanskih vojnika bore se protiv ISIL-a u Siriji i Iraku. Oni su proveli više od desetljeća sarađujući blisko s Amerikancima u Iraku i Afganistanu razmjenjujući obavještajne podatke i često radeći zajedno.

Nekoliko desetaka britanskih specijalaca obučava iračke snage oko Ramadija. Navodno su nedavno uspjeli uništiti potpuno naoružan ISIL-ov kamion spreman za samoubilački napad, a koordiniraju i zračne napade.

Puška Barret slovi kao najsmrtonosnija snajperska puška na svijetu, a može uništiti vozila, lako naoružanje i čak prizemljeni zrakoplov. Također može prodrijeti kroz zidove i druge čvrste objekte, a domet mu je do 1800 metara.

Podsjetimo, prošlog mjeseca je neimenovani pripadnik britanskih specijalnih postrojbi SAS spasio živote brojnih ljudi: s tri veoma precizna hica s udaljenosti od 800 metara ubio je petoricu terorista ISIL-a koji su se pripremali za samoubilački pohod u Irakum, piše Avaz.

(Crta)

Komentari

komentara