Najnoviji “lopovluk”: Jeste li čuli za “upozorenje” o novčiću zaglavljenom na vratima vozila?

495

Ljudi širom Amerike nalaze novčiće zaglavljene na bravama od automobila, odnosno na vratima sa suvozačke strane. Iako niko ne bi pomislio da je u pitanju krađa, ovaj trik je najnovije djelo lopova.

“Oprez: Ako vidite novčić zaglavljen na vratima automobila morate brzo reagirati!”

Ovako glasi poruka koja se posljednjih dana proširila internetom.

Upozorava se kako lopovi novčić postavljaju na bravu na vratimasuvozača baš zato što se vi dok otključavate auto nalazite sa druge strane, a, kada otključate bravu, novčić pomaže da se ona onesposobi što kasnije ostavlja vaš automobil otključanim.

„Lopovi uglavnom prate željeno vozilo i onda kada ga vozač napusti kreću u akciju, a ovaj trik ga čini još lakšim plijenom“, tvrdi se u viralnoj poruci.

No, ipak, radi se o još jednoj šarenoj laži i internetskom lopovluku.

Kako javlja portal Snopes, čiji su reporteri kontaktirali nekoliko auto-servisa, mehaničari s kojima su razgovarali redom su se smijali i poručili „ne, auto-brave ne mogu se onesposobiti na taj način“.

Poručili su kako većina vozila nema bravu koja uopće dozvoljava da se novčić ostavi na ovakav način – to su potvrdili i brojni komentatori na njihovoj stranici – a i da na vozilima na kojima je moguće ostaviti novčić u ovoj poziciji nije moguće onesposobiti bravu tim putem.

Jedan od majstora kazao je kako je na starijim vozilima moguće ‘sabotirati’ bravu novčićem, ali ta vozila nemaju centralnu bravu.

Reporteri Snopesa raspitivali su se i u policiji, ali nisu pronašli niti jedan slučaj u kojem je vozilo obijeno na ovaj način.

Zato, oprezno – ali oprezno s viralnim postovima na internetu.

(Crta)

Komentari

komentara