menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Najslađi podaci: Ovo su bila omiljena dječija imena u BiH u 2018. godini

Urednik | 27. Decembra 2018.

Iščekivanje prinove je zasigurno najveća sreća, a davanje imena djetetu je prava slatka muka roditelja. Neki ostaju vijerni tradiciji, drugi se odlučuju za moderno ime, dok se neki roditelji odlučuju kćerci ili sinu dati potpuno neobično ime.

Iako zavodi za statistiku još uvijek nisu objavili zvanične liste najpopularnijih imena u FBiH uspjeli smo saznati koja su to imena roditelji u protekloj 2018. godini najčešće davala djeci.

“Podatke za 2018. godinu trenutno nismo u mogućnosti dostaviti. Možemo reći da se imena uglavnom iz godine u godinu ponavljaju samo je učestalost davanja različita”, rekli su za Radiosarajevo.ba iz Federalnog zavoda za statistiku.

Istaknuli su da je i ove godine, kada su muška imena u pitanju i dalje najčešće davana Daris, Ahmed, Amar, Davud, Adin, Hamza, Harun, Imran, Vedad i Tarik. 

Kada su u pitanju djevojčice, roditeljima su se najviše svidjela imena Amina, Merjem, Sara, Asja, Lamija, Ema, Emina, Lejla, Hana i Esma. 

Isti odgovor smo dobili i u Republičkom zavodu za statistiku Republike Srpske.

“I ove godine ponavljala su se slična imena kao i ranijih godina”, rekli su nam.

Tako su na listi ostali Luka, Vuk, Kosta, Teo, Viktor ili Uroš, a Irina, Tina, Mila, Tea, Leonora i Sofija bila najpopularnija ženska imena, ali u modi su, kao i prethodnih godina, ostala i ona Marija i Milica.

Izvor: Radio Sarajevo

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset