Najveći asteroid ikada za nekoliko dana prolazi pored Zemlje

352

U prošlosti su se brojni asteroidi približili Zemlji, ali nijedan od njih nije bio veličine kao Florens, koji će pored naše planete proći za nekoliko dana.

Prvog septembra će pored Zemlje proći najveći asteroid otkad su prije jednog vijeka otkriveni asteroidi u blizini naše planete. Mjerenja svemirskog teleskopa Spicer i instrumenta za detektovanje asteroida NEOWISE sugerišu da je asteroid Florens širok oko 4.3 km.

Ovaj asteroid će proći pored Zemlje na udaljenosti od oko 7 miliona kilometara.

„I dok su mnogi poznati asteroidi prišli mnogo bliže Zemlji nego što će Florens 1. septembra, svi su bili znatno manji“, kaže Pol Čodas, menadžer NASA-inog centra za praćenje objekata u blizini Zemlje.

NASA prati objekte u blizini Zemlje od 1998. godine.

Ovaj svemirski kamen, zvanično poznat pod nazivom Asteroid 1981 ET3 prvi put je detektovan u opservatoriji u Australiji 1981. godine i nazvan je Florens 3122 u čast Florens Najtingejl, bolničarke i osnivača sestrinstva.

Ne postoji šansa da asteroid udari Zemlju, ali iz NASA-e ističu da će njegova veličina i blizina Zemlji pružiti savršenu priliku za detaljniju analizu ovog asteroida. Biće jasno vidljiv i za astronome amatere.

Komentari

komentara