menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojeno

Nana Safija je othranila 33 djece, ali samo jedno je nije zaboravilo

Urednik | 12. Januara 2018.

Safija Mahmutspahić (76) iz Kaknja u Bosni i Hercegovini je u svom kraju poznata po humanosti, a kroz njen dom prije rata je prošlo 33 djece bez roditeljskog staranja. Prije više od 36 godina, Safija je uzela prvo dijete, tada osmomjesečnog Samira, i on jedini i danas živi s njom. Sa ostalom djecom nije u kontaktu i o njima ne zna ništa.

Sin teško stradao u ratu

Safija živi od skromne penzije u staroj oronuloj baraci, sa Samirom i jednim unukom, koji brinu o njoj. Zdravlje joj je dosta narušeno, ali, iako ne može mnogo da govori, svakom gostu se obraduje i nasmije. U istoj baraci u kojoj danas boravi, hranila je i odgajala djecu, a sve u dogovoru s kakanjskim Centrom za socijalni rad.

“Ne javljaju mi se i ne ljutim se. Imaju svoje živote i ne mogu im zamjeriti. Prošlo je dosta godina i svako je otišao svojim putem. Nisam ni ja dobro, ne čujem, a i stara sam”, kaže kratko baka Safija.

Na zidu skromnog doma kakanjske heroine visi zahvalnica za njen humani rad, a fotografije djece o kojoj se brinula i koju, kaže, ponekad sanja, nažalost nema.

Safijina komšinica Šasena Dibranović ispričala je da je djecu, i svoju, ali i onu koju je uzimala, prehranjivala praveći jorgane i prodajući ih.

“Išla je po selima, prodavala jorgane i donosila djeci hranu. Tuđu djecu je othranjivala do rata, a poslije nije. Njen sin teško je nastradao u ratu, ostao je invalid i ona se poslije toga više nije mogla brinuti o drugima”, priča Dibranović.

Donesu joj namirnice

Dodaje da je tužno što danas o Safijinim djelima, onome što je godinama radila, ne govori niko, a rijetko je ko i posjećuje.

“Stalno sam s njom, gledam je kao majku i pomognem joj koliko mogu. Njoj niko od tih glavnih ne dolazi, ponekad joj neko donese poneku namirnicu, ali i to od Bajrama do Bajrama. Posjete je i druge kone ponekad”, govori Safijina komšinica Šasena.

Zajedno i kada je najteže

Samira, prvo dijete koje je uzela da othrani, Safija je pronašla na ulici u Kakanju, nakon što mu se majka preudala i ostavila ga.

On je, jeidni, nikad nije ostavio, bio je s njom, ali i ona s njim i u najtežim trenucima.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset