menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Napetosti između Irana i SAD-a zbog atomske bombe rastu, upozorenja iz UN-a

Urednik | 22. Maja 2019.
Međutim, sama hemijska komponenta nije dovoljna, jer su potrebni i detonatori i kompaktni omotač. Sve to, ističu stručnjaci, Iranci još uvijek nemaju, zbog čega nisu mogli napraviti atomsku bombu.

Elnar Baynazarov navodi, u svom tekstu koji je objavio ruski list Izvestia, da je šef Odbora za međunarodne poslove Vijeća Ruske Federacije Konstantin Kosachev izjavio kako neće dopustiti Iranu da posjeduje nuklearno oružje. Također je naglasio da ”dvije zemlje sarađuju isključivo na razvoju energije koja se primjenjuje u miroljubive svrhe”, prenosi Al Jazeera.

”Prema posljednjem izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o Iranu, provedenom u februaru, ukupne rezerve uranija u zemlji iznose 202,8 kilograma”, dodaje Baynazarov.

Renata Dwan, direktorica UN-ovog instituta za istraživanje razoružanja rekla je u utorak da je opasnost od korištenja nuklearnog oružja danas najviša od Drugog svjetskog rata i tom hitnom pitanju svijet mora ozbiljnije pristupiti.

Irak će poslati delegacije u Washington i Teheran u pokušaju da “zaustave napetosti” između Sjedinjenih Država i Irana koje prijete da prerastu u rat na Bliskom istoku, rekao je u utorak premijer Adel Abdul Mahdi.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset