menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoMagazin

Napravite mocarela sir za samo pola sata

Urednik | 25. Januara 2018.

Zaboravili ste da kupite mocarela sir, a prijeko vam je potreban za večeru koju pripremate? Ne paničite, napravite ga sami i to za svega 30 minuta.

Ako mislite da je proces pravljenja sira dugotrajan i mukotrpan posao i zato ga izbjegavate, recept za mocarela sir će vas uvjeriti u potpuno suprotno.

Potrebni sastojci:

3, 8 litara mlijeka

pola kašičice limunske kiseline u prahu

četvrtina kašičice tečnog sirišta

jedna kašičica soli

Priprema: 

Mlijeko sipajte u veliku šerpu i na srednje jakoj temperaturi zagrijte mlijeko dok ne dostigne temperaturu 12 stepeni. Za ovo će vam biti potreban kuhinjski termometar.

Kad je mlijeko dostiglo odgovarajuću temperaturu uspite limunsku kiselinu u prahu, dobro promiješajte i nastavite zagrijevati mlijeko.

Kad se mlijeko zagrijalo do temperature od 31 stepeni, ulijte siršte i i dobro promiješajte. Primijetićete da se mleko lagano počinje zgušnjavati, a primijetićete i malene grudvice.

Između 35-40 stepeni temperature mlijeko će biti poprilično gusto i vrijeme je da ugasite šporet, a primijetićete kako se surutka odvaja od grudvica sira.

Skinite šerpu sa šporeta i ostavite da se prohladi pet minuta. Nakon toga uz pomoć šuplje kašike izvadite sve stvorene grudvice (sir) u posebnu posudu i ocijedite višak surutke koliko je moguće. Nakon toga sir stavite u mikrotalasnu rernu da se grije 60 sekundi, ponovo ocijedite surutku i preklopite sir nekoliko puta da se toplina ravnomjerno rasporedi, kao da mijesite tijesto.

Nakon tog sir ponovo vratite u mikrotalasnu i zagrijte sir 30-40 sekundi u zavisnosti od jačine mikrotalasne pa ponovo ocijedite višak surutke.

Na sir pospite malo soli pa ga preklopite dva puta i ponovo vratite u mikrotalsnu na 30-40 sekundi i ocijedite višak surutke.

U ovom trenutku sir bi trebalo da je veoma vruć i da podsjeća na rastopljeni mocarela sir, na ruku stavite rukavicu pa ga razvucite najviše što možete i otpustite da se sam složi.

Ponovite grijanje u mikrostalsnoj dok svi slojevi sira ne budu jednako vrući – dva do tri puta.

Nakon toga od sira možete napraviti male loptice, veknu ili pletenicu.

Ovako pripremljen sir čuvajte u frižideru u hladnoj vodi.

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset