Naši poljoprivrednici su heroji – Od Hrvatske očekujemo fer odnos, a od Evropske komisije da reaguje

321
Vrlo smo u tome smislu rezolutni i jasni. Tražimo slobodan pristup hrvatskom tržištu. Jasno smo istakli da mi u Hrvatsku izvozimo 50 miliona eura, a Hrvatska u BiH 300 miliona eura, prema tome očekujemo jedan fer odnos i mogućnost da se naši proizvodi nađu na policama hrvatskih radnji.

Vjerujemo da će Evropska komisija reagovati u najboljem smislu. Od njih očekujemo brzu reakciju obzirom da se radi o zemlji članici EU. Principi slobodne trgovine važe za svaku članicu a SSP se u suštini odnosi na Hrvatsku. Brisel je samo neka vrsta kišobrana ali to su jedinstvena pravila i za BiH i za Hrvatsku, istakao je gostujući u Dnevniku TV1 ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

TV1: Hrvatska je, kako je poznato, podigla takse na uvoz voća i povrća iz trećih zemalja za 22 posto. Izazvalo je to burne reakcije u susjednim zemljama, između ostalih i u našoj. Kako gledate na ovaj potez?

ŠAROVIĆ: Mislim da je u ovome trenutku nepotreban i da dodatno komplikuje trgovinske odnose u zemljama regiona jer se u suštini ova mjera odnosi na treće zemlje, zemlje Zapadnog Balkana, i Tursku i još neke zemlje. Zaista mislim da se radi o jednoj problematičnoj i diskriminatorskoj odluci koja pogađa poljoprivredni sektor, voćare, povrtlare u BiH ali u u drugim zemljama. Mi već imamo niz pisma, e mail-ova, pritužbi onih koji izvoze maline i neke druge proizvode i onih koji se suočavaju sa posljedicama.

TV1: Šta BiH može uraditi?

ŠAROVIĆ: U ovom trenutku mi nastojimo da kroz dijalog sa Hrvatskom stranom i kroz dogovor sa zemljama regiona koje su pogođene ovom mjerom da nađemo adekvatno rješenje, ili da se odluka povuče ili da cijenovnik uskladi sa nekim prosječnim cijenama kao i u drugim zemljama EU, i to je naš prevashodni cilj. Ukoliko to ne dovede do rezultata svaka od zamalja će preduzimati odgovarajuće mjere to jest kontramjere ali nadamo se da do toga neće doći.

TV1:U ponedjeljak će biti održan i sastanak zemalja regije na koje se odnosi odluka Hrvatske. Kakav će stav zastupati BiH, odnosno kakvu reakciju na potez zvaničnog Zagreba?

ŠAROVIĆ: Već imam potvrdu da će svi ministri doći što je dobar znak. Vjerovatno ćemo u nedjelju navečer imati konsultacije a u ponedeljak pokušati usaglasiti stavove. Mislim da su stavovi približeni, vidjet ćemo da li će neke formulacije da odgovaraju, ali paraleleno ćemo razgovarati sa kolegama iz Hrvatske. U komunikaciji sam sa njima već od jučer.

TV1: Šta kažu Vaše kolege iz Zagreba?

ŠAROVIĆ: Čuo sam se sa resornim hrvatskim ministrom. Možda ih je iznenadila dosta jaka reakcija zemalja i oni su ozbiljno shvatili ovu situaciju. Zaista mislim tako i smatram da bi sve strane uključujući i Hrvatsku na kraju trebaju povući određene poteze u interesu slobodne trgovine među našim zemljama.

TV1: Ono što je za svaku pohvalu jeste da ste poduzeli niz mjera i radnji. Pisalo se i Evropskoj komisiji. Kakvi su njihovi mehanizmi prema Hrvatskoj koja je članica EU i šta možemo očekivati od njih?

ŠAROVIĆ: Od njih očekujemo brzu reakciju obzirom da se radi o zemlji članici EU. Nešto slično smo uradili sa vinom, jer naši vinari imaju problem sa plasmanom na tržište Hrvatske. O tome smo razgovarali nedavno u Briselu. Vrlo smo u tome smislu rezolutni i jasni. Tražimo slobodan pristup hrvatskom tržištu. Jasno smo istaki da mi u Hrvatsku izvozimo 50 miliona eura a Hrvatska u BiH 300 miliona eura, prema tome očekujemo jedan fer odnos i mogućnost da se naši proizvodi nađu na policama hrvatskih radnji kao što je to u obrnutom slučaju. Vjerujemo da će Evropska komisija reagovati u najboljem smislu.

TV1: U tome smislu koliko možemo očekivati objektivan stav EU komisije budući da se radi o članici EU i zemljama koje to nisu. Jesmo li u ravnopravnom položaju?

ŠAROVIĆ: Trebali bi da budemo, obzirom da imamo potpisan SSP. To je praktično sporazum o slobodnoj trgovini. Ti principi važe za svaku članicu a SSP se u suštini odnosi na Hrvatsku. Brisel je samo neka vrsta kišobrana ali to su jedinstvena pravila i za BiH i za Hrvatsku.

 

TV1 Koliko, generalno, štitimo svoju poljoprivredu i možemo li bolje?

ŠAROVIĆ: Možda i slabo, imamo skormne mehanizme i malo novca za podršku našoj poljoprivredi i malo koristimo EU fondove. Po tome pitanju be vučemo ključne poteze kako bi imali pristup EU fondovima. Možda će nam u tome pomoći skoro donošenje strategije za ruralni razvoj a sa druge strane sporo osvajamo neka druga tržišta. Ima određenih pomaka ali vrlo teško dolazimo do određenih odluka unutar zemlje, jer ne možemo da se usaglasimo obzirom na složen sistem na nivou entiteta i države, tako da je vrlo komplikovana situacija. Mislim da su poljoprivrednici fantasitični u kakvom ambijentu i šumi nerazumijevanja djeluju i svaka im čast. Poljoprivrednici su uopšte pravi heroji obzirom na to kako opstaju u ovakvom jednom konfuznom i neregulisanom prostoru.

S druge strane zaštitu naše poljoprivredne može da učini svako od nas građana, na način da promovišemo naš proizvod koji je zdrav, kvalitetan, najbolji, i da zaista činimo dobro i ukoliko u ovoj krizi pogledamo svaku etiketu vidimo odakle je proizvod, i da uzimamo bosanskoheregovačko i to je najbolji odgovor. Svi možemo da pomognemo i to je najbolja poruka i promjena u razmišljanju kod ljudi i smatram da će to građani prepoznati.

TV1: Neizbježna su i pitanja o politici u BiH i stalnim političkim krizama. Kroz jednu takvu ponovo prolazimo. Izvještaj o radu Vijeća ministara za 2016. nije usvojen u Zastupničkom domu. Kako gledate na činjenicu da Vijeće nema podršku?

ŠAROVIĆ: Rekao bi da za BiH to nije ništa neobično i takvih situacijama ima u svakom ciklusu, a posebno kada dođe vrijeme za izbore. Jedna fluidna situacija bez jasne parlamentarne podrške. Nijedna izvršna vlast pa ni Savjet ministara ne voli kada se ne usvoji njen izvještaj, posebno izvještaj iz one godine koja je najuspješnija ali očito je da su refleksije sadašnjeg političkog ambijenta se prenijela na jedan dokument koji nije imao nikakve veze sa ovim krizama ali je praktično talac te situacije koja će se vjerovatno nastaviti sve do izbora. Ne vjerujem da će biti nešto dramatično.

TV1: Koliko će nas to usporiti?

ŠAROVIĆ: Očito je da će usporiti jer svaka institucija funkcioniše otežano, posebno parlament, gdje se ta situcija najbolje vidi. Nešto je povoljnija situacija u Savjetu ministara gdje nastojimo da se izolujemo od trenutnih dešavanja, čini mi se da i u Predsjedništvu se može odgovoriti tome zadatku ali će zaista biti vrlo problematično u narednih petnaest mjeseci.

TV1: Shodno tome može li se očekivati kandidatski status 2018.godine?

ŠAROVIĆ: Mi sada upitnik samo prevodimo, ne donosimo neke veće odluke i to je više tehničko pitanje ali ukoliko se sve to završi u jedno pristojno vrijeme i ukoliko sami odgovori budu ocjenjeni kao kvalitetni, to je šansa. Ne mora da se desi do kraja godine ali u svakom slučaju idealno bi bilo da EU stavi BiH na dnevni red u prvoj polovini 2018. To su moja iskrena očekivanja i to bi bio snažan podsticaj i smtram da to isto priželjkuju u Briselu. Nadam ćemo se svi mi okrenuti praktičnim stvarima koje će nam u budućnosti donijeti benefit. Puno energije potrošit će se na političke kampanje, to ne možemo promjeniti ali valjda nešto korisno treba da uradimo i u tome smislu vjerujem da će EU put barem malo ostati izolovan od neka naše svakodnevnice.

TV1: Iz SNSD-a se govori i o glasanju o povjerenju Vijeću ministara. Smatrate li da će doći do toga i može li biti izglasano nepovjerenje?

ŠAROVIĆ: SNSD je opozicija Savjetu ministara. Oni ne razmišljaju na način na koji razmišljam ja i vjerovatno je u njihovim glavama najgori scenario. Oni žele pod svaku cijenu da ova vlast doživi potpunu propast a posebno to žele nama koji dolazimo iz Republike Srpske jer smo im konkurencija u političkoj utakmici i to je potpuno jasno. Oni nikada neće aplaudirati nečemu što je urađeno za opšte dobro i naprosto misle da je bolje da svaka naša inicijativa propadne i to vide kao pogodan teren za neki svoj povratak. To je istina, i sve ostalo je, rekao bih, čista floskula i kada se sve razgoliti to je ovo što sam rekao, tako da ta inicijativa uvijek može da se desi, ali naše je da se tome odupremo i mi ćemo se oduprijeti jer mislimo da radimo bolje od njih, mislimo da je ono što oni predlažu nazadno, da nije u interesu ni BiH ni Republike Srpske, i mislimo da ovaj koncept koji zastupamo može njih da pobijedi i da ćemo ih pobijediti u utakmici koja uskoro slijedi.

 

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara