Nastavak suđenja Lijanoviću i Šakiću, optužnice iz drugog predmeta kao dokaz

328
U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Tuzli Jerku Ivankoviću Lijanoviću i Stipi Šakiću, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je uložilo nekoliko materijalnih dokaza, među kojima su i presude nekim svjedocima koji su osuđeni zbog obmane pri dobijanju kredita.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen, zajedno s njegovim nekadašnjim savjetnikom Stipom Šakićem, za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH od 2011. do kraja 2014. godine.

U tom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

Tužioci su kao materijalni dokaz uložili i optužnicu Tužilaštva BiH po kojoj se Jerko Ivanković Lijanović i još devet osoba terete za organizovani kriminal, pranje novca i poreske utaje. U ovom predmetu je suđenje u toku.

Advokatica Mirna Delalić, koja brani Lijanovića u ovom predmetu ali i u procesu u Sarajevu, rekla je da nijedna optužnica ne može biti dokaz u ovom predmetu.

– To bi značilo da bih sve dokaze iz tog predmeta morala i ovdje predstaviti – kazala je ona, napomenuvši da je “irelevantna” jedna od presuda koju Tužilaštvo želi uložiti.

S druge strane, tužitelj Dalibor Bingas je naveo da se iz jedne od optužnica vidi da su činjenice bitne za postupak.

– Optužnica ukazuje na činjenice bez obzira što ne dokazuje krivnju. Smatramo da su prigovori Odbrane neosnovani, a i odbrana je ranije slične dokumente unosila kao dokaze – rekao je Bingas.

Na današnjem ročištu se govorilo i o blagajničkom izvještaju koji je firma “Voćar Piramida” trebala dostaviti na zahtjev odbrane. Sutkinja Vildana Helić je kazala da je ta firma dostavila izjavu u kojoj piše da tokom tri godine nije isplaćivala novac Suadu Čamdžiću.

Advokatica Delalić je rekla da je ona tražila da se dostavi blagajnički izvještaj, koji svaka firma mora imati na kraju godine. S druge strane, tužiteljica Anela Garčević je kazala da je blagajnički izvještaj irelevantan jer je svjedok govorio da je novac dizao s računa, a ne iz blagajne, i davao Čamdžiću, za što postoji dokaz.

Suđenje će biti nastavljeno 16. augusta, javlja BIRN-Justice Report.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara