Nastaviti realizaciju sporazuma o saradnji između parlamenata BiH i Italije

338
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (PSBiH) primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Italije u BiH Nicolu Minasija te izrazio očekivanje da će odnosi dvije prijateljske zemlje ostati na najvišem mogućem nivou, kako na političkom i ekonomskom tako i na obrazovnom i kulturnom planu.

Na sastanku su razmijenjene informacije o dostignutom stepenu evropskih integracija BiH, kao i o obavezama naše zemlje na putu ka statusu kandidata za ulazak u Evropsku uniju (EU).

Sagovornici su se dotakli i značajne uloge Italije u regionalnim inicijativama, kao i podrške koju zvanični Rim pruža BiH kroz djelovanje unutar tih inicijativa. S tim u vezi, spomenut je predstojeći sastanak Centralnoevropske inicijative (CEI) u julu u Trstu te je izražena nada da će taj sastanak biti prilika za predstavljanje novih projekata, čija će realizacija ojačati saradnju zemalja EU sa zemljama regiona zapadnog Balkana.

Istaknuta je i potreba uspostavljanja boljih saobraćajnih komunikacija između dvije zemlje, posebno uspostavljanja direktne avio-linije između Sarajeva i Rima.

Naglašena je činjenica da postoje snažne bilateralne veze na svim nivoima vlasti te konstatovano da u punom kapacitetu treba nastaviti realizaciju sporazuma o saradnji između parlamenata BiH i Italije, saopćeno je iz PSBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara