menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Nastavljen haos u SAD: Gorjela crkva stara dva vijeka, tri osobe ubijene, hiljade uhapšenih

Urednik | 1. Juna 2020.

Američki senator Tom Koton (Cotton), republikanac iz Arkansasa, poručio je danas da Donald Tramp (Trump) treba poslati aktivnu vojsku u američke gradove u kojima se održavaju protesti nakon smrti Džordža Flojda (Georgea Floyda).

– Predsjednik bi trebao iskoristiti Insurrection Act kako bi poslao aktivne vojnike u ove gradove kako bi vojska pomogla lokalnim policijskim snagama i kako bi osigurali da ovo nasilje završi večeras – napisao je Koton na Twitteru. Insurrection Act je federalni zakon koji daje ovlasti predsjedniku da na američko tlo pošalje vojsku. Još u petak je nekoliko jedinica vojne policije bilo spremno za odlazak u Minesotu.

Vojna policija u tri baze, u Kansasu, Sjevernoj Karolini i Njujorku spremna je za izlazak na teren ako guverneri zatraže njihovu pomoć.

Crkva “Sent John”, poznata i kao predsjednička, a koja se nalazi nedaleko od Bijele kuće, zapaljena je i oštećena prilikom protesta u Vašingtonu koji su se u toku noći pretvorili u vandalizam. Crkva je oštećena u žestokim sukobima demonstranata i policije, prenosi NBC Vašington.

Požar u episkopalnoj crkvi staroj 200 godina je podmetnut, polomljeno je i zaštitno staklo na crkvi, koja je pritom i išarana grafitima. Crkva ima historijski značaj, jer su njenim službama prisustvovali gotovo svi predsjednici od Džejmsa Medisona (James).

Protesti zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, u SAD traju već šest dana. Uhapšeno je više od 4.400 demonstranata. Policija je upotrebila suzavac i gumene metke.

U sukobima sa policijom poginula su tri učesnika protesta, jedan u Kentakiju i dva u Ajovi. U Nju Džersiju zabilježeno je kako demonstranti pale policijski automobil, lome prozore, a širom zemlje zabilježene su i pljačke. 

Osim sukoba s demontratima, policija je iskazala i solidarnost s građanima koji protestuju zbog smrti Flojda, koji je preminuo nakon što mu je njihov kolega iz Minesote skoro devet minuta klečao na vratu.

Na društvenim mrežama postavljeni su snimci i fotografije na kojima se vidi kako policajci s maskama na licu kleče na jednom koljenu zajedno sa demonstrantima.

Takvi prizori viđeni su u Njujorku, Flinutu u Mičigenu, Koral Gejbelsu na Floridi, Santa Kruzu u Kaliforniji, Kamdenu u Nju Džersiju, Kanzas Sitiju i Fergusonu u Misuriju, Fargu u Severnoj Dakoti…

Dvojica policajaca u Kanzas Sitiju, jedan Afroamerikanac, a drugi bijelac, uslikani su kako drže transparent sa natpisom “Zaustavite policijsku brutalnost”.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset