menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoRegija i Svijet

Nastavljena evakuacija u Alepu

Urednik | 20. Decembra 2016.

Hiljade ljudi, uključujući nekoliko desetina djece bez roditelja, evakuisani su danas iz Alepa. Od sinoć, kada je evakuacija ponovo krenula, grad je organizovano autobusima napustilo više od 4,500 civila.

BBC javlja da je izmješteno je ukupno 47 djece iz sirotišta u istočnom dijelu grada.

“Neka od njih su u kritičnom stanju zbog povreda i dehidracije”, rekao je regionalni direktor UNICEF-a Gert Kapeler.

Evakuisana je i u sedmogodišnja Bana Alabedim, djevojčica koje je proteklih mjeseci putem Tvitera svijetu slala poruke iz ratom razorenog grada. Bana i njena porodica jutros su iz Alepa prevezeni u Idlib, koji se nalazi pod kontrolom pobunjenika.

Rano jutros počelo je izmještanje ljudi iz Fue i Kafraje, dva mjesta koja su pod opsadom pobunjenika, a koje žele napustiti civili i snage odane vladi.

Juče je prekinuta operacija evakuacije iz ta dva grada kada su naoružani ekstremisti napali 20-tak autobusa kojima su trebali biti evakuisani civili. Šest autobusa je spaljeno.

Evakuacija iz Fua i Kafaje dio je vezanog sporazuma o prekidu vatre kojim je omogućeno da posljednji pobunjenici i civili napuste pobunjeničku enklavu u istočnom dijelu Alepa.

Evakuacija istočnog Alepa, dijela grada koji se nalazi pod opsadom vladih snaga, a u kojem se, u trenutku kada su borbe zaustavljene, nalazilo oko 50 000 civila i 4 hiljade pobunjenika, počela je u četvrtak, ali je već u petak obustavljena. Nakon što su ponovo izbili sukobi, hiljade civila ostale su na cesti, bez skloništa i hrane, prepušteni sami sebi. Evakuacija ponovo pokrenuta kasno sinoć.

 

 

 

Radio Bet/BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset