Naučnici kreirali sladoled koji štiti od srčanog udara

353

Doktori bi vam uskoro mogli savjetovati da radi svog zdravlja jedete više sladoled. Možda vam se ovo čini čudno, ali naučnici su uspjeli razviti tip sladoleda kojim se pojačava krvotok i smanjuje uticaj stresa na srčane stanice.

U ovoj slastici nalazi se polifenol koji bi mogao odigrati ključnu ulogu u obrani od srčanog i moždanog udara. Istraživanja su pokazala kako Polifenoli, vrsta antioksidansa koja se može pronaći u hrani i piću, ima blagotvoran učinak na krvne žile, ali većina ljudi ne konzumira ih dovoljno u svojoj prehrani, piše Daily Mail.

Naučnici su tako došli na ideju da polifenol stave u sladoled koji je privlačan ljudima, a studije su pokazale i da polifenol duže opstaje na nižim temperaturama. U istraživanju Univerziteta u Rimu, 14 volontera jelo je sladolede pune kakaa u prahu, ekstrakta lješnjaka i zelenog čaja koji su bogati polifenolima.
Nakon konzumacije grupa je imala viši nivo ugljen-monoksida koji čuva arterije zdravim, a protok krvi je poboljšan kao i tjelesna izdržljivost. Oni koji su jeli običan sladoled nisu imali ova poboljšanja.

Otkrivajući ove rezultate u časopisu Nutrition, naučnici su rekli kako, iako je studija mala, pozitivni rezultati mogu najaviti novi način rješavanja bolesti srca.

Nezavisne

Komentari

komentara