Naučnici otkrili još jednu prednost konzumiranja tamne čokolade

453

Tamna čokolada, koja sadrži više od 70 posto udjela kakaa, odličan je izvor flavonoida, snažan je antioksidant i sadrži supstance koje imaju protuupalna svojstva. Poznato je da pozitivno djeluje na kardiovaskularni sistem.

Stručni tim kalifornijskog sveučilišta Loma Linda proučio je što se događa s flavonidima, koje unosimo tamnom čokoladom u organizam. Otkrili su kako se on taloži u dijelovima mozga koji su zaduženi za učenje i pamćenje, piše Good News Network.

– Jako smo uzbuđeni ovim otkrićem i što ono znači za rad mozga – rekao je voditelj projekta Lee Berk. – Otvaramo niz mogućnosti liječenja stanja izazvanih starenjem, demenciju ili gubitak pamćenje – dodao je naučnik.

Berk je uvjeren da kakao utječe na rad živaca i potiče rad proteina koji izgrađuju nervne stanice, pospješuju neuronske veze u mozgu, doprinose boljoj prokrvljenosti mozga kao i komunikaciji mozga sa čulnim organima.

Promatrajući EEG snimke sudionika istraživanja, Berk i tim zabilježili su najviše razine moždanih aktivosti, povratak pamćenja i poboljšanje raspoloženja, kod ljudi koji su konzumirali kakao.

Ovim je istraživanjem nepobitno dokazana visoka neuroelektrična aktivost koja je potaknuta flavonoidima iz kakaoa. Iako su potrebna detaljna istraživanja, Berk je siguran kako posjeduje nepobitni dokaz da je tamna čokolada zaista jako zdrava.

(Faktor.ba)

Komentari

komentara