Naučnici otkrili vakcinu koja liječi alergiju na mačke

73

Ukoliko ste ljubitelj mačaka, a zbog alergije vam je bilo nemoguće boraviti u njihovoj blizini, vašim mukama došao je kraj jer su naučnici otkrili vakcinu koja liječi alergiju na mačke.

Osobe kojima je dijagnozirana alergija na mačke zapravo su alergične na protein Fel-d1 koji se nalazi u krznu životinje. Ovaj protein se zakači na perut mačke i na taj način se širi po prostoru u kojem mačka boravi. Kada Fel-d1 protein uđe u organizam osobe koja je alergična dolazi do pojačane proizvodnje histamina što uzrokuje crvenilo u očima, kihanje i otežano disanje. Ovo je naročito opasno za osobe koje boluju od astme ili nekog drugog oblika bolesti koji utječe na disajne puteve.

Ilustracija: Shutterstock

 

Vakcina nazvana “HypoCat” rješenje je za sve osobe koje imaju ovaj problem. Naučnici su ovu vakcinu razvijali duže od deset godina, a ističu da su dosadašnja istraživanja i eksperimenti pokazali da je jako djelotvorna. “HypoCat” vakcina se ubrizgava mačkama, ojačava njihov imunološki sistem pomažući im da na taj način eliminišu protein Fel-d1 iz organizma.

Nažalost, ova vakcina još uvijek nije došla u komercijalnu upotrebu.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara