NAUKA TVRDI – Alkoholičari koji puše marihuanu svakog dana imaju zdraviju jetru

295

Dokazano je pozitivno dejstvo medicinske marihuane na bol i mučninu, a prema najnovijem istraživanju utiče na smanjenje oštećenja jetre kod alkoholičara.

Istraživanje koje je objavljeno u “Liver International” magazinu obuhvatilo je 320.000 odraslih pacijenata, a kod 10 odsto njih koji su uporedo sa alkoholom koristili i medicinsku marihuanu primijećeno je odsustvo oštećenja jetre kao i nekih bolesti. To ukazuje da marihuana može da pomogne u sprečavanju oštećenja jetre.

Naše istraživanje koje je sprovedeno među ljudima koji koriste alkohol pokazalo je da oni koji koriste kanabis imaju manje šanse da dobiju zapaljenje jetre, hepatitis, cirozu i hetatocelularni karcinom. Oni su imali manje šanse da dobiju neko oboljenje jetre – stoji u istraživanju.

Istraživači su došli do saznanja, u eksperimentima sa životinjama, da kanabioidi imaju protivupalna dejstva i mogu da smanje upalne procese jetre sprečavajući dugoročna oštećenja, piše bgr.com.

Naravno, upotreba kanabisa na duge staze može da ima efekte na zdravlje, uglavnom one vezane za pušenje, a ne za THC. Bez preciznih podataka o tome kako upotreba samog kanabisa djeluje na duge staze na organizam, vjerovatno nećete naići na ljekara koji će vam savjetovati upotrebu kanabisa paralelno sa upotrebom alkohola.

(D.Š./Telegraf.rs)

Komentari

komentara