Nema sumnje da će krajnji rezultat u vezi izvoza jabuke biti povoljan za nas

131
Sastanak sa rukovodstvom Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije (Rosseljhoznadzor) održan jučer u Moskvi sa ciljem ukidanja zabrane izvoza jabuka bio je pozitivan, izjavio je nakon sastanka ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Naveo je da je ruska strana zadovoljna sa svim što su nadležne službe u BiH uradile na unapređenju sistema izdavanja fitosanitarnog sertifikata i obrasca o porijeklu robe.

– Mi sada imamo kompletan uvid u proizvodnju količine voća i povrća i izvoznika u Rusku Federaciju i potpuno smo spremni da garantujemo da sistem funkcioniše onako kako smo ranije potpisali u protokolu – istakao je ministar, dodajući da uspostavljeni sistem kontrole bh. strana već primjenjuje na izvozu kruške u Rusku Federaciju i da taj sistem u potpunosti funkcioniše.

Šarović je kazao da ruska strana namjerava, prije konačnog ukidanja zabrane izvoza jabuka, da se prvo uvjeri na terenu u sve što je urađeno, te da onda svoju odluku stavi van snage

– Ruska strana će detaljno analizirati sve što je dostavljeno te vrlo brzo poslati inspekciju za pregled. Nema sumnje da će krajnji rezultat u vezi izvoza jabuke biti povoljan za nas, ali je veoma važno i to da je ovakvim brzim i cjelovitim postupanjem unapređenja i utvrđivanja sistema kontrola bh. strane otklonjena mogućnost da se osim jabuka zabrani izvoz i drugih vrsta voća, prije svega kruške – istakao je ministar Šarović, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH .

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara