Nevjerovatna priča: Čovjek koji je 50 godina krio tajnu od supruge i svijeta

669

Žena Nicholasa Wintona, Grete Gjelstrup, otkrila je 1988. nešto na tavanu svoje kuće.

To je bio spomenar ispunjen slikama, slovima, imenima, bilješkama i putnim ispravama. Knjiga je sadržala priče o saosjećanju, hrabrosti i na kraju, o opstanku.

Dok je Grete Gjelstrup prelistavala stranice, bila je šokirana šta je pronašla.

Kada je tražila objašnjenje otkrio joj je tajnu koju je krio od nje i ostatka svijeta 50 godina.

Winton je bio britanski Šindler. On je odgovoran za spašavanje 669 jevrejske djece u Čehoslovačkoj, čija sudbina je bila da završe u gasnoj komori tokom holokausta.

U to vrijeme, on je bio 28-godišnji broker iz Londona, neko koga bi većina ljudi nazvala prosječnim momkom. Ali on je bio sve, samo ne prosječan.

Nakon što je njegova žena predala spomenar historičarima holokausta, Winton je dobio međunarodno priznanje za oslobađanje te djece. Sada postoje ulice i škole nazvane po njemu, statue podignute širom Evrope, a on je čak i nominovan za Nobelovu nagradu za mir.

Oni koji su kao djeca spašeni sebe nazivaju “Wintonovom djecom”. Oni su kasnije osnovali svoje porodice, a sedam decenija kasnije, taj broj je povećan na 6.000, piše New York Times.

Na pitanje novinara zašto je rizikovao život kako bi spasio živote nevinih, rekao je:

– Mnogo djece bilo je u opasnosti, a vi ste jednostavno morali da ih odvedete na sigurno mjesto, utočište, a nije bilo organizacije da se to uradi, rekao je Winton.

Winton je preminuo 1. jula u 106. godini.

(Bportal/Crta)

Komentari

komentara