NEVJEROVATNO RJEŠENJE ZA POLEDICU: Putevi koji se sami odleđuju

598

Prve poledice i snijeg počeli su da smetaju vozačima u ovoj sezoni, a praznične gužve i nervoza dodatno uvećavaju rizik od udesa. Iako naučnici nemaju rješenja za ljudski faktor, možda će uskoro biti rješenja za spoljni.

Tim istraživača istanbulskog univerziteta Koč radi na potpuno novom načinu održavanja (i izrade) puteva, koji bi mogli da u historiji ostave posipanje asfalta solju.

Turski naučnici usavršavaju novu smjesu za asfalt, koja u sebi sadrži prirodni odleđivač kalijum format i jedinjenje SBR (gumu stiren-butadien), koji pojedini proizvođači guma već koriste za izradu pneumatika.

Prvo jedinjenje služi da spriječi formiranje leda, dok je uloga drugog da kao hidrofobni polimer odbija čestice vode i donekle održava površinu suhom.

Odleđivač bi tako bio sastavni dio naših puteva i asfalt bi bio u slojevima prožet solju, koja bi se oslobađala zahvaljujući trenju koje se stvara prilikom kretanja vozila.

Nova smjesa ima istu čvrstinu kao bitumen koji je sada u upotrebi, a testiranja su pokazala da je formiranje leda “značajno odloženo”.

U laboratorijskim uslovima smjesa je oslobađala odleđivač konstantno tokom dva mjeseca testiranja, a naučnici vjeruju da će, kada usavrše tehnologiju, prelazak vozila preko puta omogućiti oslobađanje odleđivača godinama, bez potrebe za “presvlačenjem” puta.

Takođe, vjeruje se da će ovakvi putevi biti jeftiniji za održavanje, jer su voda i niske temperature, odnosno stvaranje lede u sitnim pukotinama, glavni uzročnici pukotina i oštećenja asfalta.

Iako ovo rješenje ne znači da će naši ljubimci imati manje problema sa korozijom, to je svakako mala stvar u odnosu na drastično povećanu bezbjednost, piše B92.

(Crta)

Komentari

komentara