Nikolić: Hrvatska i dio BiH hrabrost iskazuju napadom na Srbe

672

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je u razgovoru sa predstavnicima srpskih organizacija iz regiona da, nažalost, pojedine zemlje, prije svih Hrvatska i dio BiH, i dalje hrabrost iskazuju napadom na Srbe.

Nikolić je na sastanku u Beogradu izrazio zabrinutost zbog očigledne pojave asimilacije Srba u pojedinim državama, te napomenuo da je tome u velikoj mjeri doprinijelo i nesnalaženje ili loša procjena pojedinih političara, koji vode Srbe u tim državama.

On je istakao da je Srbija čvrsto posvećena unapređenju položaja Srba u regionu i dodao da država stoji na stabilnom kursu mira i saradnje među zemljama, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

“Saradnja Srbije sa zemljama regiona svakim danom je sve bolja. Kada reagujem na određene političke istupe, trudim se da budem umjeren, baš zato što vodim računa o vama. Lako se junačiti iz Beograda”, naglasio je Nikolić.

On je ukazao na važnost zajedničkog djelovanja Srba na unapređenju položaja i statusa u domicilnim državama, kao i da će u tome imati snažnu podršku države Srbije.

“Srbija je danas stub stabilnosti cijelog regiona, odnosi sa Mađarskom i Slovenijom su na istorijskom maksimumu, intenzivno se radi na čvršćim vezama sa Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom, BiH, Rumunijom”, naveo je Nikolić.

Prema njegovim riječima, isto tako je važno da Srbi pokazuju inicijativu, slogu i želju da sarađuju sa maticom.

Nikolić je danas razgovarao sa predstavnicima srpskih organizacija iz regiona na njihov zahtjev, te je pritom izrazio zadovoljstvo njihovom inicijativom da se kao metod rada formira konferencija srpskih organizacija.

Predstavnici Srba iz regiona poručili su predsjedniku Srbije da će se bolje organizovati na nivou regiona, prevazići razlike i biti složni, a od Srbije očekuju nastavak politike mira i stabilnosti i jaču i konkretniju institucionalnu podršku.

Oni su tokom susreta iznijeli brojne probleme sa kojima se suočavaju i konstatovali nekoliko zajedničkih problema, posebno manjak sloge i nedostatak institucionalne podrške u posljednjih nekoliko godina.

Predstavnici dijaspore ukazali su na ključne političke uspjehe Nikolića u uspostavljanju odnosa sa susjednim zemljama, što se, kako su naveli, direktno reflektuje na bolji položaj Srba u regionu, dok je predsjednik Srbije insistirao na učestalijim sastancima sa predstavnicima dijaspore.

Na inicijativu srpskih organizacija iz regiona, u junu 2015. godine kao metod rada formirana je Konferencija srpskih organizacija iz regiona u stalnom zasjedanju, pod radnim nazivom “Srbi u regionu – položaj i perspektive”.

Sastanku kod Nikolića, prisustvovali su predstavnik Srba u mađarskom parlamentu LJubomir Aleksov, predsjednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjen Krstić, potpredsjednik Saveza srpskih društva u Sloveniji Nikola Todorović, zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba Saša Milošević, predsjednik Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir, predsjednik srpsko-crnogorskog Udruženja “Morača – Rozafa” iz Skadra Pavle Brajović, predsjednik Srpske zajednice u Makedoniji Gordana Jović Stojkovska, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović, saradnik srpskih organizacija iz regiona Simon Đuretić.

 

 

 

(A,H/AA)

Komentari

komentara