Njemačka u ćorsokaku: Pregovori trajali 20 sati i ništa

183

“Pobni pregovori” o formiranju koalicione vlade Njemačke između konzervativnog bloka kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokratske partije su u ćorsokaku.

Pregovori su trajali 20 sati, ali nijesu rezultirali konkretnim dogovorom koji bi doveo do konačnog formiranja vlade nakon izbora.

“Još je potrebno malo vremena”, poručio je odlazeći sa pregovora konzervativac iz redova bavarske partije Hrišćansko-socijalna unija (CSU) Štefan Majer.

Kako prenosi Rojters, na ovim probnim pregovorima je trebalo da bude donijeta odluka o početku formalnih koalicionih pregovora, ali dogovora nije bilo na pomolu ni u 5:30 ujutru.

Jedan od učesnika pregovora, ranije je za list “Bild” rekao da su “pregovori u potpunosti zaglavljeni”.

Kako je britanska agencija prenijela ranije, njemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je u četvrtak, koji je bio određen za posljednji dan probnih pregovora, da njen konzervativni blok i Socijaldemokratska partija (SPD) moraju da savladaju velike prepreke kako bi se dogovorili o početku formalnih koalicionih sporazuma.

I lider SPD Martin Šulc rekao je tada da i dalje postoje “velike prepreke” koje treba prevazići da bi njegova stranka pristala da se pridruži konzervativcima u vladajućoj koaliciji, ali je istakao da je SPD s konzervativcima kancelarke Merkel pronašla zajednički jezik u mnogim oblastima.

Merkel je tom prilikom upozorila da će posljednji dan probnih pregovora biti težak, ali je istakla da u pregovore ulazi “sa energijom”, priznavši da Njemci očekuju rezultate.

Po završetku probnih pregovora, konzervativci i socijaldemokrate treba da odluče da li će ući u formalne koalicione pregovore punog obima.

Šulc je rekao ranije i da će SPD pristati da oformi koaliciju samo ako ta partija bude sigurna da bi takva vlada ojačala Evropu, i najavio da će SPD na pregovorima iznijeti prijedloge o tome kako to učiniti.

Više od tri mjeseca nakon federalnih izbora, oslabljena Merkel, koju čeka četvrti kancelarski mandat, nada se uspješnim pregovorima sa opreznim SPD kako bi na scenu ponovo stupila “velika koalicija” koja je upravljala najvećom ekonomijom Evrope od 2013. do 2017, zaključuje britanska agencija.

Komentari

komentara