Njemački ministar u Varšavi zatražio oprost za nacističke zločine: Sramim se

94
Picture taken on March 7, 2018 shows German Justice Minister Heiko Maas prior to a cabinet meeting at the Chancellery in Berlin. As German media reported on March 8, 2018, Maas will become Germany's next foreign minister, succeeding his social democratic SPD party colleague Sigmar Gabriel. / AFP PHOTO / DPA / Michael Kappeler / Germany OUT
“Sramim se onoga što su s vašom zemljom učinili Nijemci u njemačko ime. Sramim se što je ta krivnja predugo nakon rata ostala u tajnosti”, rekao je Mass u muzeju ustanka u poljskom glavnom gradu Varšavi, javlja Tagesschau.de.

Ministar Mass je kazao da se znanje o poljskim žrtvama rata često zanemaruje u Njemačkoj, da se o Varšavskom ustanku još uvijek premalo govori, ali da će se potruditi da se to promijeni.

Foto: EPA-EFE

Njegovo obećanje se, uz ostalo, odnosi i na podizanje spomenika poljskim žrtvama u Berlinu, za koji kaže da ne bi bio samo gesta pomirenja s Poljskom, već bi bila značajne i za Nijemce.

Armia Krajowa, poljska vojska, ustala je protiv okupacije nacističkih snaga 1. augusta 1944. godine, a Varšavski ustanak je ugušen u krvi. Blizu 200 hiljada poljskih vojnika i civila ubijeno je tokom borbi.

Pola miliona Poljaka je deportovano nakon što je ugušen Varšavski ustanak, a Nijemci su u znak osvete potpuno razorili poljsku prijestolnicu.

Foto: EPA-EFE

Maas je pohvalio Poljake zbog odupiranja nacističkoj okupaciji, napomenuvši da bi im nacisti uzeli sve, ali ne njihovu “volju za slobodom”.

“Varšava je uništena, ali nije razbijena”, kazao je Mass.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara