Nova 1439. hidžretska godina nastupa 21. septembra

708

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  u četvrtak, 21. septembra, sa zalaskom sunca nastupa prvi dan Nove 1439. hidžretske godine.

Iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine podsjećaju da Prvi muharrem, kada počinje hidžretska godina, računa se od Hidžre, odnosno od fizičkog preseljenja poslanika Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, što je ove godine 21. septembar.

Prvi muharrem, kada počinje hidžretska godina, računa se od Hidžre, odnosno od fizičkog preseljenja poslanika Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, što se dogodilo 622. godine po gregorijanskom kalendaru.

Poslanik Muhammed je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i poslanik je napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara, prenosi oslobodjenje.ba

RTV Slon / NM

Komentari

komentara