menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Nova aplikacija u Kini – tapšite predsjedniku preko telefona

Urednik | 21. Oktobra 2017.

Prosječnog mladog Kineza možda nije interesovao ovosedmični trosatni govor kineskog lidera Si Đinpinga na kongresu Komunističke partije, ali su mu rado aplaudirali preko najnovije aplikacije za pametne telefone koja se proširila internetom u Kini.

Internet kompanija Tensent, poznata po aplikaciji za instant poruke WeChat, ove sedmice je izašla s igricom koja korisnicima omogućava da tapšu predsjedniku – tapkanjem po ekranu telefona.

Cilj je da to učine što više puta za određeno vrijeme, navodi agencija AP. Za samo tri dana igrica je odigrana 1,2 milijardu puta, a mnogi su dijelili rezultate preko društvenih mreža i izazvali prijatelje.

U novoj Tensentovoj igrici korisniku se prikazuje kratak isječak govora Si Đinpinga sa otvaranja kongresa KP Kine, na neke od tema kao što su poboljšanje života siromašnih seljaka ili regulisanje tržišta stanogradnje, nakon čega korisnik treba da tapše.

Korisnici su zabilježili nevjerovatne rezultate u broju pljesaka u sekundi, navodi AP i dodaje da je igrica primjer kako KP Kine koristi internet i popularnu kulturu za širenje svoje poruke, podsticanje patriotizma i izgradnju lojalnosti vodstvu, a posebno Si Đinpingu za koga se tvrdi da je prikupio više moći nego bilo koji kineski lider u prethodnim decenijama.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset