Nova blokada drvoprerađivača RS-a?

212

Zbog jednostranog prekida socijalnog dijaloga od poslodavca, Javno preduzeće Šume Republike Srpske dobilo je ukor od certifikatora i ukoliko ne budu uspostavili socijalni dijalog sa Sindikatom, izgubićemo trajno certifikat, kazao je predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS-a Vlado Pavlović.

Time će, kako kaže Pavlović, na udaru biti drvoprerađivači koji neće imati certifikovano drvo za tržište.

– To znači kompletnu blokadu izlaska na tržište sa certifikovanim drvetom. Prije sedam dana je bila ocjena od certifikatora. Mi ćemo ovih dana da pošaljemo resornom ministarstvu protest zbog te vrste štete koja je napravljena preduzeću zbog socijalnog dijaloga i poslodavcima prerade drveta. Takav zaključak donijet je u subotu na sjednici Jedinstvene udružene Sindikalne organizacije JP Šume Republike Srpske, kazao je Pavlović.

On je podsjetio da i dalje postoje pritisci na radnike u šumskim gazdinstvima kako bi se priključili “žutom sindikatu”, a koji direktor uporno forsira.

– I dalje postoji pritisak direktora na radnike preko direktora gazdinstava da se učlanjuju u žuti sindikat. A ovaj naš sindikat je dobio reprezentativnost prošle sedmice od Ministarstva rada RS-a, tako da nemaju više nijedne jedine packice da nam prigovaraju oko našeg legitimiteta. Do sada nas direktor još nije uvjerio da će odustati od žutog sindikata. Takav dojam još nismo stekli. On nastavlja po svome, kaže Pavlović.

(Oslobodjenje)

Komentari

komentara