Novalić: SDP nam je samo dokazao da je u Vrhovni sud FBiH i Tužilaštvo FBiH zaposlio nove kadrove

267
“Vlada SDP-a jeste povećala budžet i suda i tužilaštva, ali nigdje u budžetu nije navedeno za šta je taj dodatni novac bio namijenjen. Iz dokumenata koje je SDP predstavio vidi se jedino povećanje stavke ‘plate’. Dakle, SDP nam je dokazao samo da je u ove institucije doveo nove zaposlenike”, kazao je Novalić za Klix.ba.

Iz SDP-a navode da je budžet Vrhovnog suda FBiH bio uvećan za 1,8 miliona KM u odnosu na 2014. godinu, a budžet Federalnog tužilaštva za 1,5 miliona KM u odnosu na 2014. godinu. Dodaju da je navedeni novčani iznosi bili su dogovoreni s predstavnicima ovih institucija te VSTV-a, kako bi se osigurao potreban novac za prijem sudija, tužilaca i drugog osoblja te nabavila osnovna oprema neophodna za početak rada Posebnog odjela Vrhovnog suda i Posebnog odjela Federalnog tužilaštva.

Novalić tvrdi da se namjenski novac za formiranje posebnih odjela Vrhovnog suda i Federalnog tužilaštva našao tek u budžetu za 2016. i 2017. i to u iznosu od milion KM 2016. i pet miliona KM 2017. godine.

“Ova sredstva će biti utrošena na obuku sudija, tužilaca i tehničkog osoblja te smještaj ovih odjela. Ne možemo provođenje zakona poistovjetiti sa zapošljavanjem novih kadrova, kao što to želi SDP. Ja sam na jučerašnjoj sjednici Parlamenta FBiH pohvalio SDP za donošenje Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, a kao odgovor sam dobio saopštenje puno populizma i manipulacija. SDP mene optužuje za iznošenje neistina, a kao argumente koristi lako dokazive laži. SDP je donio zakon i to je potez za svaku pohvalu. No, bez novca za njegovu provedbu on bi ostao samo mrtvo slovo na papiru. Čak i da je vlada Nermina Nikšića imala namjeru da povećanje sredstava za plate iskoristi za zapošljavanja u posebnim odjelima, to ne bi bilo dovoljno”, kaže Novalić.

Ističe da je korupcija kompliciran problem i da borbu protiv nje ne smijemo svoditi na širenje administracije nego treba raditi na tome da se postojeći kapaciteti unaprijede i iskoriste na najbolji mogući način.

klix.ba / NM

Komentari

komentara