Novi detalji napada na Mamića: Napadači bili u zasjedi nekoliko dana, specijalci na nogama

329
Savjetnik Dinama Zdravko Mamić juče je ranjen je u okolini Tomislavgrada. Mamić je kolima Hitne pomoći prevezen u obližnji Dom zdravlja gdje su mu ljekari sanirali ranu te ga pustili na kućno liječenje.

Mamić je u Hercegovini bio zbog godišnjice smrti oca, a iako su prve neslužbene informacije govorile da je do napada došlo u Zidinama, neposredno nakon što je u društvu 40-ak članova porodice izašao iz tamošnje kapele u kojoj je održana misa zadušnica, prema najnovijim informacijama, do kojih su došle Sportske novosti, do napada je došlo u zaseoku Vidovići.

U Vidoviće, mjesto u kojem je njegov otac preminuo od srčanog udara, Mamić se s nekoliko prijatelja zaputio nakon mise u Zidinama, a u natkoljenicu je ustrijeljen čim je izašao iz automobila.

Očevici kažu da se čulo više pucnjeva, ali da ga je samo jedan pogodio. Metak nije pogodio kost. Spominjalo se da su ga dočekala dvojica maskiranih napadača, ali to nije službeno potvrđeno. Napadači su pobjegli i policija za njima traga.

Iz MUP-a Hercegbosanske županije potvrdili su da provode opsežnu potjeru za počiniocima.

Kako je za Hinu potvrdio ministar unutrašnjih poslova Hercegbosanske županije Darinko Mihaljević, više policajaca traga za počiniocima, a u potjeru za njima biće uključeni policijski psi i specijalni timovi iz Bihaća.

Očevici su vidjeli dvije osobe kako bježe nakon što je ustrijeljen Mamić. Nije međutim poznato jesu li obojica bili napadači, a istražitelji na licu mjesta utvrđuju iz kojeg je oružja pucano. Policiji su iskaz dali i Mamićeva supruga te vozač koji su bili s njim u vrijeme incidenta.

Inače, mjesto na kojem je izvršen napad na Zdravka Mamića nalazi se na vrlo nepristupačnom terenu. Zaseok Vidovići u Zidinama je u blizini granice s Republikom Hrvatskom.

Reporter Indexa posjetio je mjesto na kojem je upucan Mamić. Razgovarao je s rođakom Zdravka Mamića, Mirom Mamićem.

“Čuli su se pucnjevi. Bila su dvojica napadača. Ja ih lično nisam vidio, ali vidio ih je Zdravkov vozač”, kazao je za Index Miro Mamić.

“Napravili su barikadu tamo u grmu, gdje su ga čekali vjerovatno par dana. Nisu znali koji će on tačno dan doći. Zdravkov auto je išao prvi, on je izašao iz automobila, vozač je zaključao vrata i onda su ispalili dva hica. Pogodili su njega i još jedan automobil”, priča svjedok napada za Index.

Dodaje da je Zdravko Mamić rekao: “Hvala Bogu da su mene pogodili, a ne nekoga drugoga”.

Nakon toga su mu zaustavili krvarenje i odvezli ga u Tomislavgrad.

Komentari

komentara