menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Novi kilometri autoputa: Od sutra u funkciji Zenička obilaznica dužine 11 kilometara

Urednik | 24. Novembra 2020.
Dugoočekivana Zenička obilaznica sutra će u poslijepodnevnim satima biti otvorena za saobraćaj, a svečanog događaja neće biti zbog pandemije koronavirusa. Jedanaest kilometara Zeničke obilaznice, kako kažu iz Autocesta FBiH, predstavlja najzahtjevniji poduhvat na Koridoru 5C i to uglavnom zbog zahtjevnog terena.

Dionica od 11 kilometara sačinjena je od 13 objekata, što je oko 48 posto dionice, dok je ostatak u trasi. Zenička obilaznica počinje od sadašnjeg isključenja ka naplatnim kućama Zenica jug, a prostire se do zeničkog naselja Hece gdje se nalazi petlja Zenica s naplatnim mjestom Zenica sjever odakle se saobraćaj s Koridora 5C veže s gradom Zenica i magistralnom cestom M-17 dalje ka sjeveru zemlje.

Sastavljena je od tri poddionice i to Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica te dio poddionice Gračanica – Tunel Zenica. Ukupna investicijska vrijednost radova na Zeničkoj obilaznici je iznosila 225 miliona eura, a sredstva su osigurana putem međunarodnih financijskih institucija (KFAED, EBRD, OPEC) kao i bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Radovi će biti nastavljeni i nakon otvorenja Zeničke obilaznice i to na sanaciji lokalnih prometnica koje su korištene tijekom građenja Zeničke obilaznice, a izgradnjom lokalne ceste u dužini od četiri kilometra i mosta preko rijeke Bosne bit će ostvarena veza grada Zenice s magistralnom cestom M17 i izlazak na autoput.

Puštanje dionice u saobraćaj očekuje se u poslijepodnevnim satima 25. novembra.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset