Novi napadi u Njemačkoj

479

Najmanje jedna osoba je ubijena, a 11 ranjeno u eksploziji u baru u njemačkom gradu Ansbachu, javljaju lokalni mediji.

Britanski BBC prenosi izjavu gradonačelnika tog grada da je uzrok eksplozije “eksplozivna naprava”.

Policija je blokirala oblast oko bara u kojem se dogodila eksplozija. Evakuisano je 2.500 ljudi.

Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Herrmann je na putu ka licu mjesta, navode iz njegove kancelarije.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova ističu da djeluje kako je eksplozija bila namjerna. Međutim, kao uzrok se pominje i curenje gasa, piše “The Guardian”.

Ansbach je grad u blizini Nurnberga u Bavarskoj. Glavni gradski trg je pun vozila hitnih službi, a parlament se koristi kao centar za operacije, navodi BBC.

Ministar unutrašnjih poslova njemačke pokrajine Bavarske Joachim Herrmann najavio je danas da će, zbog nedavnih terorističkih napada, insistirati da se promijene zakoni na saveznom nivou, između ostalih, Krivični zakon i pitanja boravka stranaca.

‘Moramo drugima jasno reći da svako mora prihvatiti pravni poredak u zemlji. Ako neko ne bude poštovao pravni poredak mora već za manje prekršaje, nego do sada, biti izbačen iz zemlje, naglasio je Herrmann.

Sky News razgovarao je sa jednim od svjedoka koji je događaj opisao kao uznemirujući.

Ljudi su definitivno bili u panici kada su čuli za eksploziju. Prvo smo mislili da je u pitanju gas, a onda se pojavila glasina da ja eksplodirao ruksak. Nakon dešavanja u Minhenu svi su veoma uplašeni, rekao je on.

Napadač iz njemačkog grada Ansbah je već dva puta pokušao samoubistvo i imao je historiju mentalnih bolesti. Nekoliko puta je bio hospitalizovan u lokalnoj bolnici, navode njemački zvaničnici. Nije deportovan zbog rata u Siriji.

Podsjećamo, u eksploziji do koje je došlo kada se raznio 27- godišnjak iz Sirije povrijeđeno je 12 osoba, dok je napadač poginuo na licu mjesta.

Kako prenosi Reuters pozivajući se na izvore iz sigurnosnih službi, napadaču je odbijen zahtjev za azil u Njemačkoj, a što je mogući motiv napada.

On je u Njemačkoj živio dvije godine, a zahtjev za azil mu je odbijen prošle godine.

U centru njemačkog grada Ansbah sinoć se dogodila eksplozija u kojoj je, prema zadnjim informacijama iz policije, poginula jedna osoba, a 12 je povrijeđeno od kojih tri teže. Prema pisanju njemačkog Bilda do eskplozije je došlo kada se na festivalu “Ansbach Open” bombom raznio jedan 27- godišnjak iz Sirije.

Nekoliko sati nakon eksplozije, bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Herrmann je kazao:

Moje lično mišljenje je da se u ovom slučaju dogodio samoubilački napad. Počinilac je imao ruksak u kojem je bila bomba puna eksera kako bi ubio što više ljudi, kazao je Herrman.

 

 

(Radio Bet/avaz)

Komentari

komentara