menu Naslovna chevron_right
BiHBiznisVijesti

Novi zakon u FBiH: Poduzeća neće više moći gomilati dugove za robe i usluge

Urednik | 3. Decembra 2016.

U cilju smanjenja nelikvidnosti poduzeća i uvođenja reda u izvršavanje novčanih obaveza pravnih osoba, Parlament Federacije BiH je u junu usvojio novi Zakon o finansijskom poslovanju, koji će na snagu stupiti od januara.

Kako stoji u članu 1, ovim zakonom se uređuju sva pitanja u vezi s osnovnim pravilima finansijskog poslovanja, obavezama uprave i nadzornog odbora u vođenju poslova poduzetnika, ali i brojnim drugim obavezama svih pravnih lica i fizičkih osoba koje samostalno obavljaju privrednu djelatnost kada je riječ o finansijskom poslovanju.

Sveukupno gledano, odredbe koje  su usvojene zajedno s ovim zakonom za cilj imaju da se spriječi prenošenje i gomilanje gubitaka iz godine u godinu, odnosno, donesene su odredbe kojima se nalažu određeni postupci upravama svih poduzeća koje moraju poduzeti određene radnje u tačno definiranom roku ukoliko dođe do neadekvatnosti kapitala, odnosno, ako na dan sastavljanja finansijskih izvještaja poduzeće u tekućoj godini zabilježi gubitke veće od polovine svog osnovnog kapitala.

U praksi opisano, svako poduzeće koje ima osnovni kapital 10.000, ukoliko zabilježi bilo koji gubitak veći od 5.000 dovest će sopstveni kapital do neadekvatnosti, zbog čega je potrebno da uprava provede mjere propisane u članu 9 ovog zakona.

Ako se to ne desi, poduzeće će biti kažnjeno kaznama koje su propisane u ovom zakonu.

Također, novina u ovom zakonu jeste da inspektori Porezne uprave od sada mogu kazniti dužnika koji krši rokove plaćanja. Do sada se to reguliralo parničnim postupkom pred nadležnim sudom, a od sada će kazne direktno izricati Porezna uprava, kako bi se smanjila procedura.

O tome šta će se sve promijeniti u naplaćivanju dugova, a u cilju smanjenja nelikvidnosti poduzeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, možete pročitati u novom Zakonu o finansijskom poslovanju.

(Radiosarajevo.ba)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset