Novinari imaju važnu ulogu u izvještavanju o nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji

103

Novinari imaju važnu ulogu u izvještavanju o nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji, koji vode ka terorizmu, rečeno je na konferenciji “Mediji i terorizam” koja se održava na Jahorini u organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.
Na konferenciji će biti održana četiri panela. Bit će govora, između ostalog, o izvještavanju o terorizmu putem svih vrsta medija, kako u Bosni i Hercegovini tako i na području Zapadnog Balkana.

Osim toga, novinari i medijski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i regije govorit će o odgovornom izvještavanju, etici i radu sa izvorima informacija, ali i analizi društvenih mreža u procesu radikalizacije.

U svom uvodnom obraćanju, šef Misije OSCE-a u našoj zemlji, ambasador Bruce G. Berton, rekao je kako je u današnje vrijeme, kada ljudi očekuju da imaju svakodnevnu informaciju, sve više opasnosti da te informacije ne budu tačne.

Vrijeme na društvenim mrežama, mora biti osigurano da ne vodi senzacionalizmu i strahu, smatra Berton. Ovim panelima cilj je utvrditi koje su to procedure da se osigura objektivno novinarstvo.

Pomoćnik generalnog direktora UNESCO Sektora za komunikacije i informacije Moez Chakchouk, izjavio je da UNESCO u svojim aktivnostima uključuje izgradnju mira, pa je borba protiv izvještavanja o terorizmu itakako bitna.

Tim povodom ova organizacija je izradila priručnik za novinare, pomoću kojeg će voditi računa o slobodi izražavanja, a s druge strane biti etični i profesionalni.

Konferencija će biti završena sutra, kada su planirane preporuke i zaključci.

Komentari

komentara