OBAVJEŠTAJCI UPOZORAVAJU: Teroristi spremaju novi veliki napad

484

Neimenovani francuski obavještajac, u subotu je rekao medijima u toj zemlji, da teroristi ove godine u Evropi spremaju napad veći od onoga koji se u novembru desio u Parizu.

– Bojim se da nam se bliži evropski 11. septembar: simultani napadi istoga dana u nekoliko zemalja, u nekoliko gradova. Vrlo koordiniran napad. Imamo saznanja da teroristi rade na tome – kazao je neimenovani dužnosnik za agenciju AFP.

Ova informacija korespondira sa upozorenjima više evropskih obavještajnih službi, koje upozoravaju da su najopasniji potencijalni napadači oni koji se vraćaju iz Sirije i koji su tamo istrenirani i pripremljeni za napade.

Izvor AFP-a izjavio je kako teroristička organizacija ISIL posebno trenira Evropljane u Siriji koje šalje natrag u njihove zemlje kako bi tamo počinili napade.

– Dobivaju lažne dokumente, govore jezike evropskih zemalja, karte i oružje. Mnogo njih smo uspjeli zaustaviti, ali moramo priznati da smo preopterećeni. Neki će nam promaknuti, neki već jesu – kazao je anonimni dužnosnik.

Podsjećamo u više koordiniranih napada u Parizu u novembru prošle godine ubijeno je 130 osoba. U januaru iste godine napadnuta je redakcija satiričnog časopisa Charlie Hebdo, a tada je ubijeno 12 osoba.

Samo danas, u okviru antiterorisitčke akcije u Adani, na jugu Turske, privedene su 23 osobe, od toga 16 stranaca, javlja Anadolu Agency (AA). Kako doznaje novinar AA, ekipe za borbu protiv terorizma započele su akciju privođenja 16 osoba koje su ušle u Tursku, kako bi se kasnije pridružile terorističkoj organizaciji ISIS. Osim 15 Egipćana i Rusa, privedeno je i sedam osoba za koje se sumnja da su im namjeravale omogućiti pridruživanje terorističkoj organizaciji ISIS.

Podsjećamo, turske vlasti otkrile su da su teroristi ISIL-a pripremali istovremene napade za Novu godinu na velike evropske gradove u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, kao i u Ankari. Nakon što su neki teroristi 30. decembra uhapšeni, policija je u jednom kompjuteru otkrila podrobne upute za napade.

Očito da put terorista iz Evrope u Siriju nije zatvoren i da se ni najgori scenariji ne smiju isključiti. Pitanje je samo hoće li obavještajne službe opet zakazati, piše Faktor.

(Crta)

Komentari

komentara