Obilježavanje 24. godišnjice stradanja logoraša kod “Hrastove glavice”

538

Porodice, prijtelji i preživjeli logoraši prijedorskih ratnih logora obilježiće danas 24. godišnjicu od strijeljanja 124 logoraša kod spomen-obilježja “Hrastova glavica”, u naselju Podvidača u sanskoj općini.

U prijedorskom pozorištu biće upriličeno večer u ime doktora Esada Sadikovića na kojoj će njegovi prijatelji, poznanici i nekadašnji logoraši evocirati uspomenu na ovog dobrog čovjeka,vrsnog ljekara.

Veče organizuju predstavnici Udruženja “Behar” i Fondacije “Esad Sadiković”.

Iz logora “Omarska” izvedeno je 5. augusta 1992 godine 125 zatočenika pod izgovorom da ih vode na razmjenu za zarobljene vojnike Armije Republike Srpske (VRS), a oni su ih odveli pred prirodnu jamu, duboku 20 metara, gdje su strijeljani.

Strijeljanje je jedino preživio Ibrahim Ferhatović iz prijedorskog naselja Hambarine, koji je javnost informisao o monstruoznom zločinu, za koji još niko nije procesuiran.

Posmrtni ostaci logoraša i osoba pronađenih u jami, za koje se utvrdilo da su bačeni za vrijeme Drugog svjetskog rata, ekshumirani su 1998. godine i ukopani u više prijedorskih mezarja, a 2012. godine podignuto je spomen-obilježje na čijim su zidovima isklesana imena strijeljanih logoraša.

Među njima je strijeljan doktor Esad Sadiković, koji je bio zaposlen u tadašnjoj Opštoj bolnici Prijedor.

Od prijedorskih vlasti predstavnici UN-a su zahtijevali da Sadiković bude pušten iz logora, jer je bio njihov ljekar i nekoliko godina boravio na ostrvu Samoa, međutim on nije pristao da napusti logor, dok se iz zatočeništva ne oslobodele ostali logoraši, što je odbijeno.

 

(Radio BET/BHRT)

Komentari

komentara