Objavljen kominike nakon samita: BiH da pod hitno pristupi Transportnoj zajednici

351
Evropska unija žali što Bosna i Hercegovina nije bila u mogućnosti da potpiše sporazum o formiranju Transportne zajednice. Kako je u kominikeu, nakon samita šest država zapadnog Balkana i EU istaknuto, “BiH se poziva da pristupi ovoj asocijaciji što je prije moguće”.

U kominikeu koji je objavljen jutros, istaknuto je da se države našeg regiona “pod hitno trebaju usaglasiti po pitanju sjedišta sekretarijata Transportne zajednice, te da ovo tijelo, uz podršku Evropske komisije, bude u funkciji do narednog samita”.

Carinska unija

– Suština Transportne zajednice je da se zapadni Balkan približi EU, tako što će stvoriti u cijelosti integriranu transportnu mrežu, kako unutar samog Balkana, tako povezanost tog regiona i EU, te da dostigne standarde i politiku EU u ovoj oblasti – navodi se u kominikeu.

U detaljnom tekstu navodi se dalje i izuzetan interes EU za formiranje jedinstvenog ekonomskog prostora koji bi podrazumijevao i carinsku uniju.

Regionalno ekonomsko područje, kako se u zvaničnim dokumentima EU naziva ovaj projekt, uživa snažnu podršku Brisela. Objavljeno je da je Evropska komisija odmah spremila sedam miliona eura, kako bi pomogla start ovog projekta. Njegovi temelji, kako stoji u kominikeu, su u dokumentima CEFTA-e, te aktima EU iz ove oblasti.

Ovo Regionalno ekonomsko područje pomoći će da se oslobode ogromni ekonomski potencijali zapadnog Balkana s gotovo 20 miliona stanovnika, time što će stvoriti bolje i održivije ekonomske prilike za sve i privući značajnije direktne strane investicije, nego što je to sada slučaj kada svi odvojeno nastupaju… Aktivnosti na ovom polju nisu ni alternativa, niti paralelan proces evropskim integracijama – ističe se u kominikeu.

Saradnja država

Učesnici samita u Trstu, kako se navodi, opet su ponovili “jedinstveno i snažno” opredjeljenje da cijeli Balkan bude dio EU.

– Integracija zapadnog Balkana u EU je strateška investicija u mir, demokratiju, napredak, sigurnost i stabilnost cijele Evrope – posebno se ističe u kominikeu.

U ovom se dokumentu potencira važnost saradnje država u regionu na svim poljima, posebno u oblasti ekonomije, te se upućuje poziv da se vlasti suzdrže od nacionalističke i populističke retorike, kao i da se odupru stranom miješanju i negativnoj propagandi.

Sa samita u Trstu države zapadnog Balkana pozvane su i na jaču borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala te radikalizma. Državama regiona ponuđena je i sva potrebna pomoć kako bi ta borba bila uspješna.

U kominikeu je navedeno da je Evropska komisija za nove projekte u oblasti zapošljavanja, povezivanja preduzeća unutar Balkana i nove poslovne mogućnosti izdvojila dodatnih 55 miliona eura.

(Vijesti.ba / Avaz)

Komentari

komentara