menu Naslovna chevron_right
BiHSavjeti na putuVijesti

Obustava saobraćaja u BiH na dva putna pravca

Urednik | 26. Februara 2018.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na snazi je obustava saobraćaja za sve kategorije vozila na dionicama magistralnog puta M-15 Livno – Šujica i Glamoč – Mlinište.

Iz istog razloga, na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila i na regionalnom putu R-419 Rakitno – Blidinje.

Zbog zimskih uvjeta za vožnju, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila s prikolicom i šlepere na putnom pravcu Konjic – Sarajevo.

Otežno i usporeno saobraća se u višim predjelima u zapadnim, sjeverozapadnim i centralnim krajevima naše zemlje.

Izdvajamo putne pravce: Sarajevo – Rogatica, Trnovo – Foča, Sarajevo – Konjic, Sarajevo – Olovo – Kladanj, Bihać – Ključ, Bosanski Petrovac – Drvar, Kupres – Šujica – Tomislavgrad, Livno – Glamoč – Mrkonjić-Grad, Livno – Bosansko Grahovo – Drvar i Gornji Vakuf/Uskoplje – Prozor.

Dodatne poteškoće na putevima na području Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova uzrokuje jak vjetar koji stvara snježne nanose.

Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uvjete za vožnju, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolovoz zasniježen do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Na autoputu A-1, dionici Sarajevo zapad – Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban-Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

U Hrvatskoj je zbog zimskih uvjeta za vožnju obustavljen saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona na graničnom prijelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

 

 

BIHAMK

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset