Od danas jabukama iz BiH zabranjen pristup na rusko tržište

269

Od danas Ruska Federacija ponovo uvodi zabranu uvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine. Odluka je donesena nakon što je tamošnja inspekcija utvrdila da je jedna kompanija iz Bijeljine jabuke porijeklom iz Poljske ponovo pakovala i izvozila u Rusiju.

Pošiljku jabuka pratio je fitosanitarni certifikat koji je izdao fitosanitarni inspektor Brčko distrikta.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je prošle sedmice da je ruska strana o svojoj odluci obavijestila Upravu za zaštitu bilja BiH.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske tim povodom saopštilo je da je propust kod izvoza jabuka iz BiH u Rusiju nanio veliku štetu domaćim proizvođačima, a resorni ministar Stevo Mirjanić zatražio je od nadležnih inspekcijskih i drugih organa da pokrenu postupak i sankcionišu odgovorne u ovom slučaju.

Sumnje ruskih uvoznika da je 19 tona jabuka, navodno uvezenih iz Poljske, doslovno podvaljeno ruskom tržištu kao jabuke proizvedene na teritoriji Bosne i Hercegovine, jer su na drvenim sanducima otkrivene duple etikete, koje ukazuju na poljsko porijeklo, izazvale su ogorčenje domaćih proizvođača jabuka sa područja Semberije i podmajevičkog kraja.

Loša praksa

Darko Milošević, jedan od najznačajnijih proizvođača šljive i jabuke na području Majevice, predsjednik Udruženja voćara “Eko voće” iz Ugljevika, kaže da se opet ponavlja stara loša praksa lova u mutnom, što nanosi nesagledive posljedice domaćim proizvođačima voća, ali i cjelokupnoj ekonomiji BiH.

Nadležni moraju utvrditi odgovornost onih koji su doveli do ovakvih propusta. Ovo se više ne smije dozvoliti, jer smo u 2016. godini dobili prvi žuti karton kada je u pitanju nepoštivanje propisa izvoza na rusko tržište. Ovo shvatam kao drugi žuti karton, a svi dobro znamo šta slijedi nakon dva žuta kartona.

Smatram da u narednih osam do devet mjeseci niko od proizvođača jabuke u BiH neće biti u prilici da izveze nijedan kilogram jabuke na rusko tržište – kaže Milošević, koji godišnje proizvede skoro 150 tona voća i koji je podigao moderne zasade jabuke sa zaštitnim mrežama, u koje je uložio više od 50.000 KM.

Rigorozni normativi

I Rado Njegić iz Dvorova kod Bijeljine, jedan od najvećih proizvođača jabuke u Semberiji, koji pod jabukom ima više od osam hektara, plasira svoje jabuke na rusko tržište. Njegić, koji je u prošloj godini proizveo skoro 250 tona jabuke, kaže da su ruski uvoznici rigorozni kada je u pitanju kvalitet voća te da su njihovi normativi kvaliteta po mnogo čemu strožiji nego oni koji se primjenjuju i koriste u zemljama Evropske unije.

 

 

 

Izvor:BHRT/Avaz

Komentari

komentara