menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

Okupljanje u vrijeme pauze nije štrajk!

Urednik | 2. Juna 2018.

Vlada Srednjobosanskog kantona uputila je poziv Nezavisnom strukovnom sindikatu zdravstvenih radnika da još jednom razmotri ponudu o povećanju satnice i da se vrati za pregovarački sto.

Povećanje plaća

S jučerašnje sjednice poručeno je i da okupljanje u toku pauze nije štrajk, a o tome je obaviješten Sindikat i sve zdravstvene ustanove. Vlada je ponudila povećanje satnice sa 2,31 na 2,40 KM, a Sindikat traži povećanje koeficijenta za 0,2.

– Vlada Kantona je od početka izražavala svoj stav da se materijalni status uposlenih u javno-zdravstvenom sektoru treba poboljšati povećanjem plaća i to na način da se poveća vrijednost satnice. Povećanje plaća uposlenih treba da prati i poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga osiguranicima – naglasio je ministar zdravstva Nikola Grubešić podnoseći informaciju na jučerašnjoj sjednici.

U informaciji o stanju u zdravstvu koju je prezentirao članovima Vlade ministar je naveo i kako polusatna okupljanja tokom pauze nisu štrajk!

Javni skup

– Odluka Sindikata o organiziranju i održavanju generalnog štrajka upozorenja je pravno neutemeljena i može dovesti u opasnost zdravlje i život osiguranika. Vlada će ovakvu vrstu okupljanja smatrati javnim skupom, čije organiziranje definira drugi zakon – rekao je ministar Grubešić.

 

Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset