Oluja u Francuskoj: Dvije osobe poginule, 600.000 domaćinstava bez struje

432

U snažnom olujnom nevremenu nazvanom “Zeus” koje je juče zahvatilo Francusku, dvije osobe su izgubile život, a 600.000 domaćinstava je ostalo bez električne energije, saopćile su spasilačke ekipe i vlasti.

Vozač kamiona koji je prevozio plinske boce poginuo je kada se teška grana odlomila i pala na njegovo vozilo u južnim Alpama. Vozač automobila je smrtno stradao na jugozapadu zemlje kada se na njega srušilo stablo visoko 20 metara, prenosi Hina.

Oluja Zeus je pogodila zapad Francuske a predvečer se premještala prema središtu i jugoistoku zemlje. Francuska meteorološka služba je na zapadnoj obali izmjerila “nesvakidašnju” brzinu vjetra od 193 km/h.

“Troje tinejdžera je teško povrijeđeno na zapadu dok su išli u školu, a četvero djece je lakše povrijeđeno u Briveu, na jugozapadu u urušavanju školskog krova”, saopćio je premijer Bernard Cazeneuve.

Naime, 600.000 domaćinstava je ostalo bez struje. Tako nešto nije viđeno još od smrtonosne oluje 1999. u kojoj su poginuli desetci ljudi, a tri miliona kućanstava je bilo u mraku.

Zbog jake kiše je zatvoren ulaz na jednu od autocesta prema Parizu.

 

 

 

 

 

Izvor:BHRT

Komentari

komentara