Ombudsmeni u BiH osuđuju svaki incident koji ugrožava dostojanstvo novinara

288

Država je dužna da preduzme sve mjere kojima se garantuju medijske slobode, ali i bezbjednost novinara – poručuju Ombudsmeni za ljudska prava BiH čestitajući Svjetski dan slobode medija, 3. maj.

Osuđuju svaki incident koji ugrožava bezbjednost i dignitet novinara i slobodu bh. medija te ukazuju na nezaobilaznu ulogu medija i novinara u izgradnji i očuvanju demokratskog društva.

Samo slobodni i nepristrasni mediji, kažu, mogu biti garancija ostvarivanja ustavom utvrđenog prava građana na blagovremeno, potpuno i objektivno informisanje.

– Društvo u kojem su novinari spriječeni da to čine suočeno je ne samo s ograničenjem stepena slobode izražavanja, nego i ograničavanjem svih drugih ljudskih prava i sloboda – naglašavaju ombudsmeni.

Istovremeno, dodaju, mediji su odgovorni prema građanima, podsjećajući da novinarska etika nalaže da se uvažavaju prava onih o kojima se izvještava, naročito kada rade s djecom.

U skladu s mandatom, ombudsmeni potvrđuju spremnost i obavezu da novinarima pomognu u ostvarivanju njihovih osnovnih prava i važne društvene funkcije.

Ombudsmeni BiH pripremaju specijalni izvještaj o položaju novinara i slučajevima prijetnji novinarima koji će biti dostavljeni nadležnim tijelima na dalje postupanje, zbog sve učestalijih napada na novinare, a postupajući prema preporuci Vijeća ministara BiH usvojenoj u januaru 2016. godine, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH.

 

 

 

 

Izvor:Fena

Komentari

komentara