ONO ŠTO SE NIKOME NEĆE SVIDJETI – Zbog globalnog zatopljenja prestaje proizvodnja čokolade?

526

Klimatske promjene će uzrokovati izumiranje biljke koje služe za proizvodnju čokolade do 2050. godine, navodi se u izvješću američke Agencije za okeane i atmosferu (NOAA).

NOAA u izvješću tvrdi da će promjena temperature diljem svijeta onemogućiti rast kakao biljke u sljedećih trideset godina.

Zbog globalnog zatopljenja s jedne, a sve veće potražnje za čokoladom s druge strane, za par desetljeća ova bi se biljka mogla naći u opasnosti da potpuno nestane.

Stručnjaci predviđaju kako bi za nekih 40 godina moglo nestati čokolade jer biljke kakaovca imaju problema s preživljavanjem u sve toplijoj klimi. Drvo kakaovca raste samo na približno 20 stepeni sjeverne i južne zemljopisne širine i to pod specifičnim uvjetima koji podrazumijevaju puno vlage i padavina, piše Daily Mail.

No, porast temperature od samo 2.1°C tijekom sljedećih 30 godina mogao bi prouzrokovati veliku štetu među biljkama, a samim time i cijeloj čokoladnoj industriji.

Prebacivanje uzgoja u zaštićena područja

Dok živa raste i izvlači sve više vlage iz tla i biljaka znanstvenici smatraju da količina padavina neće porasti dovoljno da bi nadomjestila taj gubitak vlage.

To znači će se uzgajališta kakaovca morati pomaknuti stotine metara u planinske visine gdje se nalaze dobro očuvani parkovi prirode.

Prošle su godine stručnjaci predvidjeli da se svijet kreće prema ‘čokoladnom deficitu’ dok su kupci u razvijenim zemljama kupovali sve više slatkiša. Tipičan zapadnjački potrošač pojede u prosjeku 286 čokoladica godišnje.

A za tih 286 čokoladica proizvođači moraju posaditi 10 drveta kakaovca kako bi napravili dovoljno kakaa i maslaca, ključnih sastojaka u proizvodnji čokolade.

Od 90-tih, preko milijardu ljudi iz Kine, Indonezije, Indije, Brazila i bivšeg Sovjetskog Saveza ušlo je na tržište čokolade. Unatoč povećanoj potražnji, nije ju pratio rast ponude te zaliha kakaa padaju.

Metode uzgoja iste kao i prije nekoliko stoljeća

Doug Hawkins iz tvrtke Hardman Agribusiness kaže kako je proizvodnja kakaa pod velikim pritiskom jer se metode uzgoja nisu mijenjale stotinama godina.

Za razliku od drugih vrsta usjeva koje su imale koristi od razvoja modernih kultura s povećanim prinosom, preko 90% kakaa proizvode malene tvrtke na usitnjenim farmama bez ikakvih poboljšanja u načinu uzgoja.

Neki izvještaji navode kako su uzgajivači kakaovca u državi koja proizvodi najviše te biljke, Obali Slonovače, počeli i s nezakonitim uzgajanjem u zaštićenim šumama kako bi zadovoljili potražnju, što Hawkins naziva “čokoladnim uništavanjem”.

(D.Š./net.hr)

Komentari

komentara